Munții Retezat, parte a Carpaților Meridionali sin grupa muntoasă Retezat-Godeanu. Munții Retezat se înalță între două depresiuni, Petroșani și Hațeg și între două râuri Râul Mare, la nord și est și Jiu, la sud. Munții sunt înconjurați de Munții Țarcu la vest, Munții Godeanu, la sud-vest și Munții Vâlcan, la sud.
Partea cea mai importantă a masivului este alcătuită în principal din roci cristaline și se numește Retezatul Mare; partea sudică, cu relief dezvoltat și în mase mai importante de calcare, se numește Retezatul Mic. Acestea se unesc în apropierea lacului Bucura, unul dintre cele mai frumoase lacuri alpine din România.
Cel mai înalt vârf din Munții Retezat este vârful Peleaga având o altitudine de 2509 metri. Vârful Păpușa este al doilea cel mai mare vârf din Munții Retezat și are doar un metru mai puțina decât Pelagra. Cele două vârfuri sunt accesibile de la lacul Bucura.
Accesul la lacul Bucura se face din Deva – Hațeg, apoi se urmează drumul care duce spre Caransebeș, spre satul Clopotiva și barajul Tomeasa. Se ajunge la lacul de acumulare Gura Apei, apoi urci la Lunca Rotundă și la Poiana Pelegii. În zona barajului Tomeasa se intră în Parcul Național Retezat.
De la Barajul Tomeasa până la Poiana Pelegii se urcă de-a lungul râului Lăpușnicul Mare. Acest râu delimitează Munții Retezat de Munții Godeanu și Munții Retezatul Mic. De-a lungul acestei văi, în perioada ultimei ere glaciare a existat un ghețar, iar în perioada de maximă extensiune, ghețarul a coborât până la altitudinea de 1100 metri. În urma studiilor științifice, s-a constatat că faţa superioară a gheţarului Lăpuşnic se afla aproximativ la 1900 metri altitudine, gheața măsurând aproape 200 metri grosime. Se estimează că acest ghețar avea o lungime de 18 kilometri și o suprafață de peste 40 kilometri pătrați. Se crede că acesta era cel mai mare ghețar din Carpații Românești.
De la Poiana Pelegii se ajunge imediat la lacul Bucura. Lacul Bucura este cel mai mare lac din Retezat. Se găsește la altitudinea de 2041 metri și are o suprafață de 8,9 hectare și o adâncime maximă de 15,5 metri. Munții Retezat adăpostesc aproape 100 de lacuri de origine glaciară.
Bucuria întâlnirii cu Bucura se plătește cu un urcuși destul de susținut, urmând traseul marcat cu triunghi roșu. Traseul este accesibil oricui și durează una-două ore. Marcajul urcă în paralel cu valea Bucura și cu salba de lacuri cu nume de fete din Retezat. Treci pe lângă Lacul Florica, lacul Viorica, lacul Ana şi lacul Lia, primele două la peste 2000 de metri, ultimele ”fete” la plafonul de 1900 metri altitudine.
Lacul Lia este colectorul apelor precedentelor ochiuri de apă și al lacului Bucura. Din lacul Lia ia naştere Izvorul Bucura care, la 1580 m altitudine, se unește cu izvorul Peleaga si formează obârşia râului Lăpuşnicul Mare.
În zona Căldării Bucurei, (zona alpină), condiţiile climatice sunt destul de aspre, vânturile sunt puternice și precipitațiile abundente. Alegeți un cort de calitate superioară rezistent la intemperii.
Cum ajungi pe vârfurile Peleaga și Păpușa.
Punct de plecare este lacul Bucura, traseul total are circa 16 kilometri. Este foarte posibil ca ăe traseu să fie petice de zăpadă și în luna iunie.
Citeste si: Harta traseelor montane in Munții Retezat
Traseul urmează punctele: Lacul Bucura – Vârful Peleaga – Vârful Păpușa – Vârful Păpușa Mică – Vârful Custura – Șaua Plaiul Mic – Poiana Pelegii și înapoi la lacul Bucura.
De la Lacul Bucura se urcă pe traseu cu marcat cu triunghi galben, pe lângă refugiul Salvamont spre Vârful Peleaga, iar de pe Peleaga, se coboară la Colții Pelegii și se ajunge pe vârful Păpușa. De la Pelagra la Păpușa traseul este marcat cu cruce galbenă. Traseul se continuă pe Culmea Păpușa – Custura. Până la vârful Custura sunt câteva pasaje unde vei face concurență caprelor negre și va trebui să te cațări. Poți alege și o variantă mai lină, marcată corespunzător.
Citeste si: Cei 14 uriași din România
De la Vârful Custura (2457 metri) se începe coborârea pe sub Vârful Păpușa Custurii până în Șaua Plaiul Mic. De aici urmează traseu marcat cu cruce roșie spre Poiana Pelegii de unde se urcă spre ”casă”, la lacul Bucura.
Sursa foto: wikipedia.org