http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Huda lui Papară, peșterea fără egal din Munții Trascăului

Alegerea Editorului BLOG Pesteri

Peștera Huda lui Papară este peștera din Munții Trascăului care cumulează toate superlativele pentru această grupă montană Huda lui Papară este cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă peșteră. Mai mult are cea mai mare sală, cea mai înaltă galerie, cel mai lung curs de apă subteran, râu care are cel mai mare debit, cea mai mare cascadă. Și dacă nu era suficient Huda lui Papară are cea mai mare colonie de lilieci din Europa. Huda lui Papară are cele mai multe, mai lungi și mai numeroase excentrite (stalacite crescute strâmb, ca rădăcinile unui copac, fenomen datorat evaporării diferențiate a picăturilor de apă sub acțiunea curenților de aer) și cel mai mare depozit chiropterit (guano fosilizat de liliac) din România.

Huda lui Papară (2)Huda lui Papară este una dintre cele mai impresionante peșteri din România, are o lungime de 5.200 metri și reunește o serie de caracteristici cu totul unice și excepționale. Intrarea în Peștera Huda lui Papară din Munții Trascăului, din județul Alba.

Citeste si: Polovragi, peștera lui Zamolxe

Huda lui Papară este declarată rezervație speologică, peștera fiind formată pe cursul unui afluent al râului Arieș (Valea Morilor), pe teritoriul satului Sub Piatră (comuna Sălciua). Peștera s-a format în calcarele masive ale Jurasicului Superior (pe vremea dinozaurilor, acum 120 -150 de milioane de ani) și este parcursă de un râu lung de 2.022 metri format din unirea pârâurilor Valea Poienii, Valea Ponorului și Valea Seacă.

Huda lui Papară (3)Accesul în Peștera Huda lui Papară se află la o altitudine de 567 metri, fiind reprezentat de un portal impresionat, o uriașă și îngustă despicătură, cu o înălțime de 37 metri, în peretele masiv de calcar, se menționează pe același site. La 50 de metri după intrarea în peșteră, se află Cascada Evantai, o cascadă de mari dimensiuni formată de căderea apei de pe un bloc de stâncă. În caz de ploaie torențială sau topirea bruscă a zăpezii debitul râului subteran poate crește amenințător, punând viața celor aflați în interior în pericol.

Trecerea de cascadă este anevoioasă, fiind necesară escaladarea sa. Urmează o stâncă mare lipită de pereții galeriei, ce poartă numele Inima de Piatră. În Sala Minunilor se ajunge după escaladarea unor blocuri masive de piatră numite Baricada și traversarea a două lacuri subterane. Sala imensă uimește prin înălțimea sa de 102 metri. Aici este locul în care hibernează cea mai mare colonie de lilieci din Europa, datorită temperaturilor propice cuprinse între 10 și 20 grade C. Tavanul sălii este presărat cu stalactite, unele chiar de dimensiuni mari.

Huda lui Papară (6)Citeste si: Ceahlău – muntele sfânt din inima Moldovei

În Huda lui Papară mai există o serie de locuri cunoscute sub numele de La Lanțuri, Sala Virgină, Sala Tăcerii, Sala Crucii, Sifonul, Groapa Leilor, Cascada Gemânată, Lumea Frământată etc.

În 1986 peștera a fost amenajată pentru vizitare, dar multele viituri au distrus sistemul de acces. În prezent, peștera a fost închisă, accesul fiind permis doar speologilor sau celor care primesc aprobare de la custodele peșterii. Peștera este o capcană care poate surprinde vizitatorii în caz de ploaie torențială în poljia de la Vânătările Ponorului sau topirea bruscă a zăpezii. În anul 1980 o echipă de la Polaris Blaj condusă de Viorel Ludușan este surprinsă de o viitură cauzată de topirea zăpezilor în Labiritul Ludușan pe care tocmai îl descoperiseră. Reacția rapidă a speologilor, buna lor pregatire și faptul că Viorel Ludușan cunoștea foarte bine peștera, i-a salvat. Situația se repetă în 2010 cand trei speologi de la Geoda Târgu Mureș sunt surprinși de viitură aproape de finalul peșterii. Ei reușesc să se întoarcă pe galeria activă urmărind scăderea nivelului apei. Aproape de intrarea peșterii, după 24 de ore, întîlnesc echipele salvamont alertate de colegii rămași afară care îi ajută să parcurgă ultima porțiune foarte dificila.

Huda lui Papară (5)Citeste si: Peștera Ialomiței. De la bolovanul lui Zamolxe, la izvorul cu apă pură

Principala cale de acces către Peștera Huda lui Papară este din localitatea Salciua de Jos (45 kilometri de Turda), aflată pe DN75 Turda – Câmpeni. De aici, se urmează drumul comunal parțial asfaltat, circa cinci kilometri, până în cătunul Sub Piatră. Există și câteva trasee montane care ajung la peșteră, cel mai important fiind traseul Cabana Râmeț – Cheile Râmețului – Cheia – Peștera Huda lui Papară, marcat cu cruce albastră, care recomandat doar turiștilor experimentați.

Citeste si: Peștera Muierii, minunea din maruntaiele Parângului

Peștera Huda lui Papară, peștera lui Zamolxe?

Huda lui Papară pare să fie conform legendelor peștera din muntele Kogaionon (munte mitologic al dacilor, locul lui Zamolxe, munte care nu a fost identificat ca atare) în care s-a retras regele zeu al dacilor pentru patru ani. Controversele asupra personalității lui Zamolxe au început să apară odată cu menționarea lui de către Herodot, părintele istoriei, care recunoaște cinstit că Zamolxe a trăit în jurul anului 1400 înainte de Hristos și nu a fost doar un zeu închipuit. Herodot spune că a fost unul din cei trei profeți ai lumii: Zamolxe, Zaratustra și Moise. În ceea ce privește muntle cu pricina se prespune că acesta ar putea să fie Gugu, Ceahlăul, Dealul Grădiștii sau Omu. Dar, suprapunând harta antică cu cea a României de azi, arată că Huda lui Papară ar putea să fie locul în care s-a retras zeul dacilor, cu atât mai mult cu cât cel mai important râul al dacilor era tocmai Arieșul, râul care duicea cu el fire de aur din adâncuri…

Sursa foto: wikipedia.org

Comentarii

comentarii