Masivul Ciucaș este o unitate de relief din cadrul Carpaților de Curbură, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali. Este situat la est de cursurile superioare ale râurilor Teleajen și Tărlung. Se învecinează cu Munții Tătaru și Munții Siriu la sud-est și est, Depresiunea Întorsurii, Munții Întorsurii la nord și Munții Grohotiș la vest.
Masivul Ciucaş este o unitate de relief din cadrul Carpaților de Curbură, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali. Este situat la est de cursurile superioare ale râurilor Teleajen și Tărlung. Se învecinează cu Munții Tătaru și Munții Siriu la sud-est și est, Depresiunea Întorsurii, Munții Întorsurii la nord și Munții Grohotiș la vest.
Cel mai înalt pisc este Vârful Ciucaș, având altitudinea de 1.954 metri. Alte vârfuri sunt Gropșoarele (1.883 m), Bratocea (1.844 m) şi Zăganu (1.817 m).
Sunt alcătuiți din două culmi principale, culmea Ciucaș – Bratocea pe aliniamentul SV-NE și culmea Gropşoarele – Zăganu pe direcţia NV-SE, unite prin înșeuarea muntelui Chirușca. Culmea Ciucaș – Bratocea reprezintă partea de vest a masivului, ce se împarte în două compartimente separate de șaua Tigăilor. Culmea Ciucaș reprezintă compartimentul nordic, atingând înălțimea maximă în Vf. Ciucaș (1.954 m), iar culmea Bratocea reprezintă componenta sudică, întinzându-se pe mai bine de 5 km. Culmea Gropşoarele – Zăganu se întinde pe mai bine de 4 km, având un relief mai monoton în partea de nord, înălțimea maximă fiind Vf. Gropșoarele de 1.883 metri.
Principalele locuri de cazare și puncte de acces în masiv sunt reprezentate de Stațiunea Cheia, Cabana Muntele Roșu și Cabana Ciucaș, la care se poate ajunge dinspre Brașov, prin Pasul Bratocea.
(click pe harti pentru a mari imaginea)