http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Gura de Rai din Bucegi

Slider Homepage Trebuie sa stii!

Gura de Rai din Bucegi este un loc legendar. Depinde de tine și de experiențele tale personale dacă crezi sau nu în energia pozitivă (telurică, după cum o numesc alții) emanată de acest loc. Cert este că sunt foarte mulți cei care spun că se simt revigorați, mai tonici, mai plini de energie, mai ”în putere” după ce stau în locul supranumit Gura de Rai din Bucegi. Înainte de a depăna povestea și experiențele celor care au trecut și poposit în Gura de Rai din Bucegi, trebuie spus că un astfel de loc nu este o ciudățenie și nu are, în esență, nimic misterios. O anomalie geologică generează un câmp magnetic și o energie care pur și simplu te încarcă. Exact așa cum te revigorează un pahar mare cu apă când ești însetat.

România şi mai ales munţii săi reprezintă pentru pasionaţii de paranormal un spaţiu extrem de generos, plin de legende și de mister. Mereu vor exista legende și mereu oficialii, specialiștii, serviciile secrete vor dori ca aceste locuri speciale să rămână secrete, misterul să fie cât mai adânc. Și de data aceasta, în cazul zonei numită de localnici și nu doar de ei Gura de Rai din Bucgi respectă regula. Ne plac poveștile în care tot lanţul Carpaţilor este o sursă de mister nedezlegat, un punct energetic al lumii, un templu natural al strămoşilor geto-daci, adică un fel de buric al pământului. Și dacă nu-i așa este prea puțin important, pentru că ceea ce contează este cea ce credem noi, nu-i așa?

Gura de Rai din Bucegi

Nicolae Densuşianu menţiona că „după ideile astronomice şi geografice ale Antichităţii clasice, Polul Nordic, în jurul căruia se învârtea Universul, atingea Pământul lângă Dunăre, pe teritoriul geţilor, în particular pe Munţii Rhipaei (Carpaţii Meridionali)”. Conform acestei idei, axa în jurul căreia se învârtea Cerul trecea prin centrul Pământului, deci şi Universul şi Terra aveau o axă comună, Axis Mundi sau Axa Lumii. Cei care susţin că leagănul omenirii se află în spaţiul carpato-danubiano-pontic localizează axa respectivă pe muntele sfânt al dacilor, Kogaion. De aici și până la povestea muntelui sacru care ar fi după unii Munţii Călimani, după alții Vf. Omu a fost un pas mic. Și alte vârfuri ale Carpaților concurează pentru titlui de loc sfânt, Dealul Grădiştei, din Munţii Orãştiei, munte Gugu, Ceahlăul. Dar nici un alt masiv din Carpați nu a atins celebritatea Bucegilor.

Bucegii sunt consideraţi a fi şi un pol de energie foarte puternic, care ar genera fenomene ce nu pot fi explicate (și nici nu vrem să fie explicate pentru că ne place misterul și povestea), cum ar fi cutremurele de la ore fixe şi insomniile, energia locului și binefacerile pe care le simte omul în cresta Bucegilor. Este vie legenda care vorbeste despre insomnia generala a locuitorilor din Bușteni din vara lui 1993. Se spune că oamenii nu au mai dormit deloc vreme de vreo două săptămâni, dar erau veseli, sănătoși și perfect odihniți. Interesant este ca fenomenul a încetat brusc și nu s-a mai repetat. În 1994 au avut loc cutremure mici , la oră fixă. Și acestea au încetat brusc și nu s-au mai repetat. Cutremurele nu au fost înregistrate de nici o stație seismologică, dar asta nu conta prea mult.

Dar nimic din toate acestea nu atinge celebritatea de care se bucura Gura de Rai, o regiune de aproximativ un kilometru pătrat, situată în apropierea Sfinxului, undeva pe lângă „Şapte Izvoare”, unde până şi cei mai sceptici dintre turiştii care au ajuns acolo s-au convins că se întâmplă ceva ciudat și anume că organismul se refăcea în totalitate după orice fel de efort la care fusese supus. Mai mult funcțiile de bază intrau într-un ritm ideal, cardiacii nu mai aveau palpitații, asmaticii respirau perfect, iar funcțiile de bază reveneau la normal.

Gura de Rai din Bucegi a stârnit interesul unor specialişti, înainte de anul 2000, însă cercetările au fost stopate și considerate irelevante. Potrivit iubitorilor muntelui cu experienţă, Gura de Rai s-ar afla pe Piciorul Muntelui Doamnele, pe drumul dinspre Peştera spre Doamnele. O altă variantă spune că locul magic ar fi pe ruta Cabana Omu – Peştera, tot pe creasta Doamnelor. Acolo există un triunghi perfect pitagoreic format din vârfurile Omu, Caraiman şi Bătrâna. Chiar şi aşa, sunt şanse infime ca un călător novice să găsească locul dacă se aventurează de capul lui pe munte.

În loc de finel spunem așa. Misterele sunt fantastice și fac bine drumețului. Locuri magice în Carpați sunt la tot pasul așa că unul în plus sau în minus nu face nimăni nici un rău. Dacă există Gura de Rai în Bucegi, loc magic care face oamenii bine și le dă energie, este minunat, daca nu există, nu am pierdut nimic pentru ca Bucegii, și Carpații sunt toți o Gura de Rai…

Citește și

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii