http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Garofita Pietrei Craiului. Floarea Craiului, unica in lume

Alegerea Editorului Trebuie sa stii!

Garofița Pietreie Craiului, numită și Floarea Craiului face parte din familia Caryophyllaceae care cuprinde 86 de genuri și în jur de 2.500 de specii. Garofița pe numele orficial Dianthus callizonus crește numai în Munții Piatra Craiului fiind una din plantele endemice. Este protejată de lege și destul de rară, dar din fericire nu este în pericol. Este o planta monument al naturii. Genul Dianthus, care în greacă înseamnă floare divină, (dios – zeu, anthos – floare) cuprinde aproximativ 300 de specii anuale si perene, numeroase varietăți și hibrizi.

peacocks-carnation-183898_1280Citeste si: Floarea-de-colţ, monument al naturii din 1933

Garofița are tulpina este scurtă, de cel mult 10 centimetri înălţime. Poartă la vîrf o floare cu corola de cu diametrul de 2-3 centimetri, de culoare roşu-carmin, formata din cinci petale, dinţate la vîrf. Florile la bază au o pată purpurie, împestriţată cu alb şi cu peri albi, mătăsoşi, strălucitori. În centrul florii se află un inel purpuriu caracteristic. Pe dos, petalele sînt alb-verzui.

Garofița înflorește la inceputul lui august și rezistă până la începutul lui septembrie.

Garofiţa creşte numai pe brânele stâncoase şi grohotişurile din Piatra Craiului, fiind endemică pentru acest masiv din România. Planta nu mai este întâlnită în niciunul din masivele muntoase învecinate şi nici nu se aseamănă cu vreuna din garofiţele din Europa, întrunind caracterele a două grupe sistematice ale genului, iar originea ei însă nu a fost pe deplin lamurită. Pe de altă parte, această garofiţă nu seamănă cu garofiţele cunoscute.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Citeste si: Trandafirul Rodnei – bulbuci de munte

Acum vreo 150 de ani Garofiţa Pietrei Craiului planta nu era cunoscută. A fost descoperită pe crestele prăpăstioase ale Pietrei Craiului, de doi botanişti transilvăneni. Apariţia ei a produs senzaţie şi nedumerire în lumea ştiinţei.

Citeste si: Bujorul de munte, minunea care înflorește în iunie

Supravieţuirea ei în Piatra Craiului s-ar explica prin poziţia oarecum izolată a masivului. Dar şi aici se găseşte mai ales pe culmea vestică a masivului, dinspre valea Dâmboviţei, la limita dintre etajele subalpin şi alpin, ori rătăcită prin iarba ce acoperă stâncăriile din partea inferioară a zonei alpine. Aşadar, o floare rară, care se pare că ar creşte doar într-un singur loc pe planetă – pe crestele din Piatra Craiului.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii