http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Floarea Rodnei, Saussurea Porcii, dispărută și regăsită

BLOG Trebuie sa stii!

O floare unică în România a fost regăsită la 100 de ani de când a fost văzută pentru ultima dată și la 50 de ani după ce a fost declarată în mod oficial dispărută. Unică, endemică pentru Munții Rodnei, Saussurea Porcii deși salvată de la dispariție este în continuare, în mod grav, periclitată din cauza pășunatului. Tot pășunatul agresiv a fost și cauza aducerii ei în pragul dispariției.

planta-680x365

Saussurea Porcii este o floare endemică pentru România, care se găsește doar în Munții Rodnei și într-o zonă restrânsă din Munții Păduroși din Ucraina, ar putea dispărea din nou, de data aceasta definitiv, dacă nu se iau măsuri.

Citeste si: Trandafirul Rodnei – bulbuci de munte

Saussurea Porcii poartă numele celui care a descoperit-o, în urmă cu mai mult de un secol, Florian Porcius. Născut în Rodna într-o familie de țărani săraci, el este unul dintre cei mai reputați biologi români. A fost membru al Academiei Române și este considerat unul dintre cei mai de seamă creatori ai terminologiei botanice românești. El a descoperit Saussurea în 1857.

Saussurea Porcii este o plantă care nu are denumire populară, întrucât este rarisimă și nu o cunoaște lumea. Denumirea de specie s-a dat în cinstea celui care a descoperit-o, Florian Porcius. În 1857, el a descoperit o plantă, nu a reușit să o identifice și atunci un botanist maghiar i-a dat o denumire care a rezistat vreo două decenii. După care un profesor de botanică din Budapesta a analizat această plantă și a constatat că este diferită și a descris-o sub numele de Saussurea Porcii.

Citeste si: Garofita Pietrei Craiului. Floarea Craiului, unica in lume

Saussurea este o plantă extrem de rară și este considerată de specialiști, dar și de pasionații de botanică, Sfântul Graal al plantelor din România. Unii au căutat-o ani la rând, fără să reușească să o găsească, motiv pentru care căutarea ei a căpătat o aură legendară.

Planta nu are un aspect spectaculos, putând trece drept una banală pentru un necunoscător. Are o tijă lungă, cu frunze alungite, înguste, de un verde argintiu pe fața inferioară, iar florile sunt formate dintr-un buchet de mici inflorescențe, de culoare albastră, ca a zambilelor, și sunt înconjurate de un puf alb-argintiu, care arată ca o beteală.

Potrivit legii, dacă o specie nu este observată timp de o jumătate de secol în flora sau fauna unei țări, ea este considerată dispărută. Saussurea a fost în mod miraculos redescoperită de un botanist clujean, Matis Attila care lucrează la Societatea Ornitologică Română, în vara lui 2014.

Regăsirea florii nu înseamnă neapărat și salvarea ei. În primul rând, nu a fost găsit decât un grup extrem de restrâns de fire, care proveneau de la doar doi indivizi, iar căutările imediat ulterioare în aceeași zonă au rămas fără alte rezultate, fără să se descopere și alte plante. Un fapt care agravează extrem de mult situația este prezența, în Munții Rodnei, în zona de habitat a florii, a nu mai puțin de nouă stâne.

Citeste si: Floarea-de-colţ, monument al naturii din 1933

Munții Rodnei sunt considerați un centru endemo-genetic al Carpaților, adică de aici s-au răspândit anumite specii. Însă cu încălzirile climatice unele se mai găsesc acum doar în Munții Rodnei. A rămas ca un refugiu. Populația de Saussurea este amenințată din cauza pășunatului, fiind în pericol și acum 100 de ani tot din cauza pășunatului.

În afară de întărirea foarte strictă a protecției în zona respectivă din Munții Rodnei, o altă soluție pentru salvarea plantei ar fi reproducerea ei in vitro, însă soluția trebuie discutată cu cei mai avizați cercetători pentru că există pericolul distrugerii exemplarelor.

Citeste si: Parcurile Naționale ale României. Scurtă trecere în revistă

În acest moment, în Herbarul Grădinii Botanice din Cluj, care este cea mai mare colecție de acest fel din țară și care se află în administrarea Universității Babeș-Bolyai, se găsesc trei exemplare din Saussurea Porcii, unul descoperit în urmă cu 150 de ani de Florian Porcius și unul descoperit în 1902, care până de curând a fost considerat ultimul exemplar observat. La acestea a fost adăugat un exemplar fără rădăcină, găsit în august de cei trei tineri botaniști.

Comentarii

comentarii