http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Everestul și-a schimbat direcția de ”deplasare” după seismul din Nepal

Muntii lumii

Everestul, cel mai înalt munte din lume, s-a deplasat cu aproximativ trei centimetri către sud-vest în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 care a devastat Nepalul în aprilie, anunţă autorităţile din China.

himalayas-407_1280

Însă cutremurul de la 25 aprilie, în care au murit peste 8.000 de oameni, nu a afectat înălţimea de 8.848 de metri a muntelui, afirmă Administraţia Naţională chineză de Supraveghere, Cartografiere şi Geoinformaţii într-un raport. Presa chineză de stat scrie că administraţia a instalat un sistem de monitrizare prin satelit pe vârf, în 2005, pentru a observa mişcarea munţilor. În cei zece ani care au trecut de atunci, Everestul s-a deplasat către nord-est cu o “viteză” de patru centimetri pe an şi s-a înălţat cu 0,3 centimetri anual, potrivit presei.

Cutremurul din aprilie a “inversat” direcţia de deplasare a muntelui, aducându-l aproximativ unde se afla cu nouă luni mai înainte.

Seismul a declanşat o serie de avalanşe, atât pe munte – care se află la frontiera dintre Nepal şi China -, cât şi în zonă, în care au murit numeroşi alpinişti. Tragedia a determinat numeroase firme de alpinism să-şi anuleze escaladările pentru restul sezonului.

Citeste si: Varful Everest, putin mai mic dupa cutremurul din Nepal

Date noi au relevat că un al doilea cutremur, soldat cu victime, în Nepal, cu magnitudinea de 7,5, care a avut loc pe 12 mai, nu a mai “mutat” muntele, potrivit presei de stat.

Seismologi estimau, anterior, în baza unor informaţii preliminare, că muntele s-a deplasat cu aproximativ trei metri în urma cutremurului, dar că înălţimea i-a rămas neschimbată.

Citeste si: Cele sapte varfuri ale lumii

Acestea nu sunt primele date care vorbesc despre efectele geologice asupra zonei și probabil nici ultimele. Și NASA a făcut măsurători și calcule, iar concluziile lor sunt diferite de cele la care au ajuns specialiștii chinezi. Probabil căinformații certe vor apărea în viitorul imediat următor, dar este cert faptul că aceste ișcări seismice au produs modificări ale zonei, dar unitățile de măsură pentru acestea sunt milimetrul și centimetrul, asftel că datele certe vor fi mereu … aproximative.

Comentarii

comentarii