http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Dolomții, munții luați în patrimoniul UNESCO

Muntii lumii

Cei mai spectaculoși munți din Europa, Dolomiții sunt și printre cei mai frumoși din lume și se află la doar un plin de carburant distanță de România. Puțin mai mult de 900 de kilometri. Dolomiții sunt fascinanți și cuprind multe lanțuri muntoase și este păcat să nu-i vezi măcar o data în viață – deși, odată ajuns acolo, cu siguranță vei reveni. Nu degeaba Dolomiții au fost incluși în Patrimoniul Universal UNESCO.

Cea mai mare parte a Munților Dolomiți se află în nordul Italiei, la graniță cu Austria – până acum vreo 100 de ani cea mai mare parte aparținând, de fapt, Austriei. Zonă se bucură însă astăzi de o autonomie sporită și poate fi ușor confundată cu o regiune austriacă – se vorbește mai mult germană, și mai totul, de la arhitectură caselor până la inscripțiile de pe magazine, te face să te simți de parcă ai fi în Austria. Și totuși, Dolomiții sunt în Italia.

Paternkofel și Drei Zinnen

Munții Dolomiți, aflați în regiunea italiană Trentino-Alto Adigio, reprezintă figură amabilă a Alpilor, beneficiind de aerul cald care vine dinspre Mediterană și având pe suprafața lor blocuri de roci ce păr cioplite de mâinile unor giganți. Aici se află și populații de origine tiroleză. Parcurgând această zonă vei pătrunde într-un spațiu al legendelor și te vei întâlni cu populații diverse, păstrătoare ale vechilor tradiții. Trento, denumit “splendidum municipium” de către împăratul Tiberius, este un oraș liniștit, aflat pe malul râului Adige, care te invită să-i cunoști comorile sale străvechi în tihnă.

Trento  – Cel mai bun traseu pentru plimbare este cel care face legătură între piață Duomo, catedrală din secolul al XIII-lea, și castelul Buonconsiglio. Dacă mergi către nord-est, drumul ajunge în regiunea Cembra, bogată în podgorii, și apoi în valea Fiemme. După un traseu de 70 de kilometri, vei ajunge în Parcul Natural Paneveggio-Pale di Sân Martino.

Masivul Catinaccio, văzut din Tschafon

Parcul Natural Paneveggio-Pale di Sân Martino – Cunoscut drept “Pădurea Viorilor” datorită molizilor săi, al căror lemn a fost mereu apreciat pentru fabricarea instrumentelor muzicale cu coardă, această rezervație este tărâmul căprioarelor și vulturilor aurii, printre altele. La o distanță mică se găsește stațiunea de schi Sân Martino di Castrozza. Orașul Sân Martino este unul dintre centrele de vizitare a Parcului Natural Paneveggio-Pale di Sân Martino, acesta fiind punctul de plecare pentru multe excursii în care se pot vedea diversele tonalități ale rocii dolomite.

Parcul Natural Paneveggio  -Pale di Sân Martino. Numele acesteia provine de la geologul francez Deodat de Dolomieu care, în 1789, a identificat structură acestei pietre care își schimbă culoarea de-a lungul zilei și a anotimpurilor. Dacă mergi apoi 40 de kilometri către nord vei ajunge în Moena, localitate care mai este numită “Zâna Dolomitelor”. Este punctul de intrare în valea Fassa, unde poți schia.

Moena – Cândva o mare cu recife de corali. Numele “Moena” înseamnă “mlaștină” și amintește de faptul că, în urmă cu 200 milioane de ani, aici s-a aflat o mare cu recife de corali, pești, moluște și alge, ale căror urme fosilizate au rămas în stâncă. Moena reprezintă poartă către Ladinia, teritoriu vechi cu origini celte și române, unde în prezent se vorbește o limbă retoromană, ladină, folosită de aproximativ trei la sută din populație. În apropiere de Moena se găsește orașul Vigo di Fassa, unde poți vizită Muzeul Cultural Ladin, intrând astfel în contact cu o cultură străveche, plină de legende cu zâne, gnomi, giganți și vrăjitoare.

Valle di Fassa – Panoramă din Col di Rossi, localitate aflată la 2.280 de metri altitudine și unde se ajunge cu telecabină, este impresionantă. La est de află muntele Marmolada și Ciudad de Hielo, un ansamblu de galerii săpate în 1917, când frontul din Primul Război Mondial se află în aceste vârfuri alpine. Această rețea de tunele măsoară 12 kilometri și are o adâncime de o mie de metri.

Dacă te vei îndreptă către est, vei vedea masivul muntos Catinaccio și munții Sciliar și Rosengarten (al cărui nume înseamnă grădină de trandafiri, în germană), o interminalabila mulțime de crește ascuțite care adăposteau regatul legendarului rege Laurin. Legendă spune că singurele lucruri pe care le iubea suveranul erau fiică și grădină să de trandafiri. Mergând după parfumul florilor, într-o zi, principele Latemar a ajuns în regatul lui Laurin și i-a răpit fiică.

Rosengarten – Laurin a blestemat trandafirii și i-a condamnat să fie invizibili atât ziua, cât și noaptea. Dar a uitat de zorii zilei și de perioadă în care se înserează, când luminile se reflectă asupra culmilor munților și aceștia căpăta o nuanța roșie, că a trandafirilor. Masivul Sella se află între văile Fassa și Gardena. Călătoria continuă până în orașul Bressanone.

Bressanone – De aici, într-o jumătate de oră se ajunge în localitatea Sânta Cristina, punct de plecare pentru excursioniști pe perioadă verii și plimbări cu schiul și telecabină în timpul iernii. Unul dintre traseele cele mai populare conduce la castelul Gardena sau Fischburg, înconjurat de păduri de brazi.

Valle de Gardena – Alte obiective turistice ale văii Gardena sunt petrecerile păgâne și arhitectură caselor de la munte.

Orașul Bressanone (Brixen, în germană) se află în inimă văii Isarco. Fațadele clădirilor sale dezvăluie întâlnirea dintre cultură italiană și cea germană. După ce vizitezi obiective arhitecturale importante, precum catedrală și palatul Arzibispo, astăzi muzeu, poți bea o cafea și poți degusta produse din patiseria tradițională.

Bressanone – Dacă vrei să îți îmbogățești cultură gastronomică, te poți deplasa către mănăstirea Novacella, ce datează din secolul al XIV-lea, unde călugării agustini oferă o degustare cu brânzeturi și vinurile cele mai bune din Italia. Că să te deplasezi în această zonă poți folosi mașină proprie sau una de închiriat. Regiunea dispune și de o rețea de autobuze care face legătură între orașele și pistele de schi. Skibuss este un permis valabil pentru șapte zile, care îți permite să te deplasezi cu autobuzul prin valea Gardena. Majoritatea orașelor au magazine cu articole de sport, ghizi și birouri de turism.

Sursa foto: pixabay.com

 

Comentarii

comentarii