http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Destinații răcoroase pentru un weekend fierbinte

Vacanţe şi Călătorii

Vara orașele sunt imposibile, temperaturile fiind peste limita toleranței, oricât ai fi de rezistent la temperaturi înalte. O soluție o reprezinta zonele unde temperatura nu depășește 20 de grade Celsius, chiar și în cele mai fierbinți zile de vară. Toate aceste zone sunt accesibile oricui și foarte bune destinații pentru un weekend fierbinte, dacă te încumeți să faci față traficului și drumurilor românești.

Iată cele mai bune destinații răcoroase pentru un weekend fierbinte, toate acesibile prntru marile orașe din cele trei mari regiuni istorice.

Bâlea Lac – Făgăraș. Lacul Bâlea este un lac glaciar (format în circ glaciar) situat la o altitudine de 2040 metri, în Munții Făgăraș. Lacul Bâlea face parte din Rezervația Bâlea. Accesul se poate face din sud prin Pitești, Curtea de Argeș, Vidraru, Piscu Negru și din nord prin Sibiu pe DN1. temperatura nu trece de 16 grade Celsius, chiar și în cele mai călduroase zile din an.

TransfagarasanLa Vârful Omu (munţii Bucegi) pe valea Prahovei sunt tot 15-17 grade Celsius, cel mult.

În Munţii Ţarcu, unde se înregistrează de regulă în perioada de vârf a verii 16 grade Celsius poți ajunge dinspre valea sau culoarul Bistra (localitatea Bucova, Caraș-Severin, fiind un bun punct de plecare), dinspre Hațeg aflat în județul Hunedoara, dinspre Poiana Mărului, dinspre Munții Godeanu, dinspre partea estică a munților Retezat, respectiv dinspre mai multe localități de pe culoarul Timiș – Cerna, aflate la sud de Caransebeș pe drumul spre Orșova.

Un refugiu ideal este Vârful Toaca, în Ceahlau unde sunt circa 20 d egrade Celsius, indiferent de culoarea codurilor de caniculă de la poalele muntelui. Poți ajunge pe DN15 pe porțiunea Bicaz – Poiana Largului – Tulgheș, pe DN12C pe porțiunea Bicazu Ardelean – Bicaz. Din DN15 se desprinde calea rutieră secundară DJ155F între Izvoru Muntelui – Durău – Ceahlău – Bistricioara.

weekend fierbinte (2)În salina Turda e răcoare tot timpul anului. Salina Turda este înscrisă pe lista monumentelor istorice din judeţul Cluj şi, de când a fost modernizată (în urmă cu patru ani). În Salină poţi face o grămadă de lucruri, există o roată uriaşă, cu 6 gondole, de unde cei dornici pot admira un peisaj superb. Acelaşi peisaj îl poţi admira şi din liftul panoramic cu care se coboară până în Mina Rudof. Tot acolo există şi piste de minigolf, mese de biliard, teren sintetic de fotbal/volei/handbal, mese de ping-pong, loc de joacă pentru copii, un spaţiu pentru bowling şi un amfiteatru cu 200 de locuri pentru concerte. Temperatura nu depăşeşte 10-12 grade, iar aerul este foarte pur.

Peştera Gheţarul de la Scărişoara face parte din sistemul carstic Gheţar-Ocoale-Dobreşti, iar numele de gheţar vine de la faptul că ascunde în ea cel mai mare gheţar subteran din România. Pe lângă faptul că e foarte răcoroasă, e şi prima peşteră din ţara noastră care a fost declarată monument al naturii încă din 1938. Drumul prin pădure până la peşteră e minunat şi de aici poţi ajunge chiar în Arieşeni pe un traseu marcat cu triunghi roşu, în numai patru ore şi jumătate. Tot timpul anului acolo poţi găsi urme de zăpadă, iar gheaţa de la suprafaţa Sălii Mari a peşterii are peste 4.000 de ani. Peştera mai adăposteşte şi o cascadă îngheţată, iar temperatura pe timpul verii este sub zero. Este deci chiar frig!

weekend fierbinte (4)În localitatea suceveană Cacica se găseşte şi una dintre cele mai frumoase saline din România. Galeriile vechi de sute de ani, capela ortodoxă şi cea catolică, Lacul Sărat, unic în ţară, sala de dans, terenul de sport sunt doar câteva dintre locurile perfecte pentru cei care caută puțină răcoare. Aerosolii salini cu efecte terapeutice, puritatea şi frumuseţea locului şi temperatura constantă, recomandă salina în orice anotimp pentru relaxare şi agrement. Temperatura este constant de 10 grade Celsius.

Peştera Dâmbovicioarei este situată în partea sudică a Masivului Piatra-Craiului, zona Rucăr. Cu cât mergi mai în adânc pe Cheile Dâmbovicioarei, cu atât uiţi te bucuri mai mult de răcoare și liniște. Sunt circa 23-24 d egrade Celsius afară, în zilele cele mai încinse și doar cateva grade în perșteră.

Drumul Babelor sau Transbucegi este locul ideal unde ai răcoare, soare și perspectiva fabuloase. Vezi detalii aici. În plus te poți încărca energetic la umbra Sfinxului.

Canionul Șapte Scări din județul Braşov este un defileu săpat în calcar în masivul Piatra Mare. E format din şapte trepte cu înalţimi între 2.5 şi 15 metri, care îi dau numele şi care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Şapte Scări creşte. E răcoare, aer curat, și este foarte aproape de București, dacă te coordonezi bine și-ți planifici corect drumul. Detalii și trasee aici.

weekend fierbinte (1)Barajul Vidraru e unul dintre cele mai frumoase din ţară. În plus este mereu răcoare. Este locul cel mai potrivit pentru fuga de caniculă pentru bucureșteni și piteșteni, dar și pentru cei de partea cealaltă a Făgărașilor. Locul este ușor accesibil, mai ales că bucureștenii au la dispozitie A1 și un drum de circa trei ore  din buricul Bucureștiului, până la buza lacului Vidraru. Și aici este răcoare, în cele mai încinse zile aici nu-s mai mult de 22 de grade Celsius.

Sursa foto: wikipedia.org

Comentarii

comentarii