Traseul Alpin Sloven
Plasata intre Muntii Alpi, Marea Mediterană, Câmpia Panonica si regiunea carstica, Slovenia este in sine o destinatie extraordinara pentru iubitorii de natura. Are mai mult de 11.000 de pesteri si este prima tara din lume declarata destinatie verde potrivit standardului international Green Destinations. In plus, este singura tara din lume cu cuvântul dragoste în numele său!
Nu e de mirare ca aici se afla unul dintre cele mai vechi trasee de drumeţii din lume, Slovenska planinska pot. Mai este denumit si Transverzala, pentru ca traverseaza tara dintr-o parte in alta. Traseul incepe in Maribor si se termina pe tarmul marii Adriatice, la granita cu Italia. In lungime de 599 km, cu 75 puncte de control, leagă 49 de cabane, 23 de vârfuri şi 5 oraşe.
Este considerat a fi un traseu de dificultate medie dar prezinta si cateva portiuni de dificulate ridicata. Poate fi parcurs în 28 de zile, iar pe unele portiuni vei intalni chiar si alergatori care se antreneaza de-a lungul traseului, recordul fiind de şapte zile, 8 ore, şi zece minute.
Maribor este al doilea oras ca marime din Slovenia. De aici traseul urca platoul impadurit al dealurilor Pohorje. Apoi continuă cu lanturile muntoase Kamnik şi Savinja iar mai departe, pe pasunile alpine si crestele presarate de flori ale masivului Karavanke dupa care ajunge la Alpii Iulieni cu Varful Triglav, cel mai inalt munte din Slovenia, 2446m. Dupa ce a marcat cea mai inalta creasta, traseul coboara spre Marea Adriatica, urmareste dealurile impadurite pre-alpine si colinele calcaroase ale tinutului Karst acoperite de palcuri de maslini, pana ajunge la micul orasel Delebeli Rtic, pe litoralul adriatic.
Un pic de istorie.
Ideea de a conecta cele mai frumoase zone inalte ale Sloveniei, dealuri si munti i-a venit profesorului Ivan Šumljak (1899-1984). Acesta a trimis propunerea Asociatiei Alpine Slovene in 1950, aceea de a uni intr-un singur traseu toate portiunile existente la momentul respectiv.
Traseul a fost deschis oficial pe 1 august 1953 si avea 80 de puncte de control. Slovenia a devenit astfel prima tara europeana cu un traseu care traversa toata suprafata dintr-o parte in alta.
Cand sa mergi.
De la jumatatea lunii iunie pana la jumatatea lui septembrie, cand vremea este placuta si potecile sunt curatate de zapada. In plus refugiile si cabanele de pe varfurile inalte sunt deschise. In restul anului cele mai multe cabane si facilitati sunt inchise iar stratul de zapada poate fi consistent.
Nu rata.
Cel mai inalt varf, Triglav (2864m). Este desigur cel mai vizitat de turisti si este considerat simbolul national al Sloveniei. Ascensiunea este recomandata celor cu o conditie fizica buna. Exista mai multe variante de a urca pana in varf, iar o data ajunsi acolo, veti fi avea parte de peisaje incredibile.
Poti cauta cazare si detalii despre alte activitati aici https://www.slovenia.info/en.
Drumul regelui, Kungsleden
Este cel mai cunoscut traseu de drumetii din Suedia, fiind situat in nordul indepartat al Laponiei. Pasionatii de munte vor avea parte de peisaje cu totul spectaculoase odata ajunsi aici, in plus exista o retea extinsa de cabane si refugii. Acopera 400 km iar denumirea de Kungsleden a fost folosita pentru prima data în 1928 de STF, Asociaţia de turism suedeza.
Traseul se intinde intre Abisko şi cel ma inalt munte din Suedia, Kebnekaise (2106 m), si poate fi strabatut intr-o tura de 8 zile/7 nopţi printr-un peisaj in care alterneaza paduri, văi, lacuri, munti toate intr-un spatiu urias de o salbaticie si un farmec cu totul aparte. In plus puteţi prelungi drumetia cu o zi in care sa urcati pe Muntele Kebnekaise.
In punctele unde începe şi se termina tura (Abisko şi Kebnekaise) exista cabane cu duşuri, saună şi restaurant. De-a lungul traseului exista cabane simple, dar confortabile, dintre care unele cu facilităţi de saună si unde se pot cumpara alimente. Cu aceste opţiuni pentru a re-alimentare, nu este nevoie sa pleci cu provizii pentru perioade mai lungi de doua zile.
Cand sa mergi.
De la mijlocul lunii iunie pana in a treia saptamana din septembrie; este potrivit pentru oricine, cu un nivel bun de pregatire fizica şi experienţă anterioară de drumeţii.
Desi este frecventat mai ales in timpul verii, poate fi o experienta cu adevarat spectaculoasa sa il strabati pe schiuri in timpul iernii. Cea mai buna perioada de schi este în aprilie şi prima parte a lunii mai. Exista lumina naturala aproape douăzeci şi patru de ore şi rareori e foarte rece. Sezonul de vară începe la sfârşitul lunii iunie şi durează până spre sfârşitul lunii septembrie.
Partea cea mai frecventată de traseu este intre Abisko Singi şi mai departe spre Nikkaluokta depasind cabana de la poalele Muntilor Kebnekaise cu cel mai înalt vârf, Giebmegáisi.
Recomandarea noastra este sa ramai o zi sau doua in plus la una din cabanele de pe traseu pentru a explora regiunea si pentru a te bucura de peisajele incredibile. Cabanele sunt simple, dar confortabile şi sunt gandite pentru self-catering, fără energie electrică şi apă curentă.
Detalii despre cazare si alte activitati gasesti aici: https://www.swedishtouristassociation.com
Citeste si:
- Munții Pădurea Neagră, rădăcina Dunării
- The Huffington Post: România ar putea fi cea mai frumoasă țară a Europei;
- Wild Carpathia: România, minunea Europei