http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Despre lanternele frontale Nitecore și montaniarzi

Slider Homepage Trebuie sa stii!

Unul dintre obiectele indispensabile pe munte, indiferent dacă rămâi sau  nu pe munte noaptea este lanterna frontală! Multe accidente se întâmplă din lipsa de înțelegere a participanților asupra a ceea ce-i înconjoară și a ceea ce au nevoie ca totul să meargă bine. Mulți începători (atotștiutori de multe ori) nu își dau seama cât de importanți sunt bocancii sau folia de supraviețuire. Mi-am dat seama de asta când cineva care își dorea să participe la una din turele organizate de mine m-a întrebat de ce am trecut la echipament obligatoriu și lanterna frontală? “Că noi facem tură de o zi, nu? Nu rămânem cu cortul peste noapte, așa că de ce ne trebuie lanternă?

Am întrebat atunci de ce își pune centura de siguranță când merge cu mașina?Îți propui un accident? Nu! Dar în caz că se întâmplă, ar fi foarte util să ai centura pusă! Ideea e că nu știi ce se poate întâmpla. Trebuie să faci tot ce ține de tine să eviți situații neplăcute -de exemplu, să petreci o noapte în pădure fără voia ta – dar și să poți să reacționezi atunci când ceva neașteptat sau nedorit se întâmplă.

Vine toamna, ziua se scurtează, noaptea învăluie munții din ce în ce mai devreme. E foarte ușor ca un traseu de 7 ore să se transforme într-unul de 9-10 ore, din multe motive – si deci, e foarte posibil ca o tură de o zi să ducă la o coborâre nocturnă, sau, mai rău, o noapte în pădure fără nimic util la tine. De aceea consider obligatoriu să ai cu tine o lanternă frontală (de preferat una bună, să te poți baza pe ea) și o folie de supraviețuire (care nu îți face viața foarte plăcută, dar te poate scoate sănătos dintr-o situație grea).

Am mai scris despre importanta unei frontale bune in acest review, dar revin acum cu un articol din care sper ca mai ales incepatorii sa inteleaga de ce e important sa ai cu tine o frontală bună și cum să faci diferența între o frontală și alta.

Acest articol apare în urma testării a 3 modele de frontale marca Nitecore – brand chinezesc, intrat puternic pe piața internațională a lanternelor și un concurent de luat în seamă pentru mărci mult mai cunoscute. Adică produse de calitate, nu „chinezării”. Fiind un element de care poate depinde siguranța mea sau a grupului pe care îl conduc pe munte, nu aș folosi „chinezării”.

Am testat 3 modele diferite: Nu20, Nu30 si HC30. Aceste cifre nu spun initial nimic unui necunoscator, dar ca și la mașini, care sunt împărțite pe clase (clasa mică, medie, mare etc), s-ar putea face și la frontale o astfel de împărțire – in functie de nevoile fiecaruia de lumină – care știți, nu sunt la fel pentru toată lumea! Primul lucru e să le descoperi pe ale tale!

Pentru mine, aceste aspecte contează cel mai mult: să fie de încredere (fiabilă = să știi că te poți baza pe ea când ai nevoie), cu o putere suficient de mare încât să mă ajute și la căutări, nu doar la mers (cauți marcaje, cauți un refugiu, un om etc). Să fie ușoară și rezistentă la apă și cu un consum de energie cât mai mic. Puterea e însă mai puțin importantă decât fiabilitatea, rezistența la apă e mai puțin importantă decât consumul de energie – dar e bine să fie. Cele mai importante aspecte sunt fiabilitatea, puterea, consumul și greutatea – apoi distanța la care bate, impermeabilitatea sau alte aspecte.

Desigur, si prețul este un aspect de luat în considerare – dar, având în vedere că este o investiție pe termen lung, trebuie gândit cu multă grijă acest aspect. Evident că sunt diferențe între o frontală de 80 de lei, una de 150 de lei și una de 250 de lei. Ideea e să găsești un produs cu un raport preț-calitate cât mai bun pentru ce ai tu nevoie – iar asta poți găsi mai ușor la frontale profesionale decât la unele luate din piață.

Vara 

Când mergi pe munte doar ocazional, mai mult vara, nu ai deloc nevoie de o frontală super puternică, foarte scumpă, care să bată la 200 de metri. Ai nevoie de o frontală pe care să te poți baza în caz că ajungi să ai nevoie de ea (foarte posibil nu o vei folosi prea des). Care să nu cedeze dacă se udă la o mică ploaie, sau să nu se descarce singură în rucsac. Care să nu se descompună în bucăți dacă o scapi un pic pe jos sau o presezi prea tare în rucsac, cum se poate întâmpla cu multe frontale luate din piață și care să nu te frustreze când o aprinzi că nu bate la mai mult de 10-20 de metri.

Toamna și iarna

Dacă mergi mai des pe munte, inclusiv toamna sau chiar iarna – când ziua e scurtă, atunci e mult mai probabil să ai nevoie de o sursă de lumină, de aceea ai putea lua în considerare o frontală mai capabilă. Cu o autonomie mai bună, să nu se stingă după o oră de mers prin pădure, care să reziste mai bine și la precipitații, să lumineze la o distanță rezonabilă, dar care să fie destul de compactă încât să nu simți prea tare diferența de greutate în bagaj. E util dacă are mai multe leduri (unul pentru depărtare și altul/altele pentru apropiere) și ajută dacă are indicator pentru nivelul bateriei.

Nitecore NU20. – Frontala aceasta mi-a plăcut de la prima vedere pe site și apoi… de la prima folosire! Având în vedere că am testat modelele Nitecore pe timp de vară momentan, când nevoia de lumină artificială nu e atât de mare, această frontală mi s-a părut ideală! Chiar și pentru mine, care merg în fiecare weekend pe munte, uneori chiar și în timpul săptămânii. De ce? Pentru că este foarte puternică (faza maximă oferă 360 de lumeni) deși este incredibil de mică și ușoară! O combinație foarte avantajoasă atunci când iei frontala „just in case” – și nu vrei, deci, să cari prea mult în plus. ÎN NICIUN CAZ nu aș pleca fără frontală la mine, dar nici nu simt nevoia să car frontale prea grele, pentru o putere pe care foarte probabil nu voi ajunge să o folosesc. Asa ca Nu20 a fost ideală vara asta, mai ales că nivelul de putere pe care il oferă, încă de la treapta a doua, e suficient pentru cele mai multe situații.

Nivelurile de putere: Turbo: 360 lumeni/ 30 min, High: 220 lumeni/ 6 ore, Mediu: 40 lumeni/ 7 ore 45 min, Ultralow: 1 lumen/ 100 de ore. Distanța la care bate este de circa 80 de metri.

Dacă la nivel mediu (40 lumeni) lumina este suficientă să poți merge în siguranță pe timp de noapte pe o potecă normală, de drumeție (și este), atunci o încărcare poate fi de ajuns pentru mai multe ture – în care folosești frontala ocazional, mai mult pe lângă cort sau la câteva ore de mers prin întuneric/tură.

Dacă însă nevoia de lumină crește, ești pe o potecă mai dificilă, ai probleme de vedere etc, atunci 220 de lumeni înseamnă deja un mic far, lumina e mult mai puternică pe această fază – și e interesant și util că ea ajunge și la distanță, dar este împrăștiată destul de mult și în laterale (unghi de circa 100 de grade). Se elimină astfel nevoia pentru două leduri diferite sau două faze diferite – una de depărtare și una de apropiere. Un singur led face toată treaba și în același timp ai lumină și la depărtare, dar și aproape. Puterea mare înseamnă o distanță rezonabilă (80 de metri e peste multe frontale de pe piață) dar mult mai mult înseamnă o lumină… abundentă. Adică foarte bună pentru mers.

Consumul de energie este rezonabil, având în vedere dimensiunea mică a acumulatorului (600mAh). Nitecore Nu20 (ca și Nu30) este echipată cu un acumulator care se reîncarcă prin usb, inclusiv de la baterii externe (cum sunt cele pentru încărcat telefoane). Mult mai eco-friendly, să nu mai cumperi mereu alte baterii – iar încărcarea e foarte rapidă.

Acumulatorul este integrat, adică nu poate fi schimbat. Dacă totuși se golește, trebuie să îl reîncarci pe el (probabil oricum ai cu tine o baterie externă pentru telefon). Un mare avantaj este insa faptul ca frontala are indicator pentru nivelul de incarcare al bateriei (in felul asta nu riști să pleci cu ea goală de acasă – trebuie doar să-ți amintești să o verifici!). Faza turbo, este mult prea puternică pentru a merge cu ea. Este însă foarte utilă atunci când ai rătăcit poteca, sau cauți vreun indicator, vreo stână etc. O folosești de obicei maxim 10 – 20 de secunde, apoi revii la faza de mers. Faza cea mai mică însă, aceea de 1 lumen, e bună în cort, când nu ai nevoie de prea multă lumină sau când vrei să economisești bateria, dar să fie totuși o lumină de veghe în jur. Nu e prea utilă pentru a merge cu ea, deși dacă asta e tot ce ai, poți merge pe un drum forestier nu prea denivelat. Cele mai folosite faze sunt cele intermediare (Mid si High). Mi-ar fi plăcut ca faza Mid să ofere un pic mai multă putere (50 de lumeni în loc de 40) – ar fi fost mai echilibrată împărțirea – deși ar fi crescut și consumul.

Alte date tehnice gasiți pe Easylight.ro.

Dacă mergi cu faza 2 o vreme și vrei să treci în faza 3, nu o poți face direct. După mai mult de 3 secunde de activitate, o nouă apăsare de buton va stinge frontala. Pentru a trece de la 2 la 3 e nevoie sa o reaprinzi și să treci rapid prin fazele 1 și 2 ca să ajungi la 3. Acest lucru face ușoară stingerea frontalei, fără să trebuiască să treci prin toate fazele ca să o stingi – economisind în felul ăsta bateria.

Acest mod de funcționare poate fi frustrant la început, când ești în faza 2 de ceva vreme și vrei să treci în 3, că-ți trebuie mai multă lumină. Apeși și ea se stinge, nu trece în treapta superioară. Dar o reaprinzi și ajungi rapid la nivelul dorit apăsând corespunzător. După ce te obișnuiești cu asta (destul de rapid), e ok. Pentru mers pe bicicleta ar putea fi periculos să schimbi treptele de lumină (din mers), pentru că practic ai o secundă (sau mai puțin) în care nu ai lumină.

Pentru a intra în faza Turbo, cu frontala aprinsă pe oricare fază, e de ajuns să ții apăsat circa o secundă butonul on/off. O nouă apăsare și frontala se stinge, deci trebuie reapăsat pentru a ajunge iar la faza dorită.

Există și modul SOS, pe care probabil nu-l veți folosi niciodată – care se activează atunci când ții butonul apăsat mai mult de 2 secunde (cu frontala stinsă). Dar și un mod Beacon – care ar putea fi util pentru a putea fi localizat pe timp de noapte mai ușor. E vorba de o strălucire intensă, automată, la un interval de circa 2-3 secunde. Pentru a activa acest mod trebuie apăsat butonul rapid, imediat dupa ce ai intrat în modul SOS. Deci circa 2 secunde, apoi încă o apăsare scurtă.

 

Alte câteva aspecte de menționat: banda elastică e foarte plăcută la atingere și se montează ușor, putând fi scoasă pentru a fi spălată. Iar frontala vine cu mai multe variante de culoare – ceea ce e foarte fain!

Capul frontalei se înclină sus-jos pe un unghi de circa 50 de grade, ceea ce, personal, mi s-a părut prea puțin – uneori ai nevoie să o înclini mai mult, pentru a vedea chiar sub nasul tău, fără să apleci prea mult capul. Faptul că nu o poți înclina mai mult nu e o tragedie, că o poți repoziționa cu totul pe cap, dar trebuie manevrată cu grijă: există tendința să încerci să o înclini mai mult și astfel să rupi ceva la ea, dacă forțezi înclinarea.

Frontala este impermeabilă, cu factor IPX7, adică merge și scufundată, nu doar stropită. Eu am ținut-o pentru poză vreo 10 minute sub apă, într-un pârâu – nu a avut nicio problemă. Doar că nu o mai puteai pune pe cap, că era udă banda elastică.

O comparație rapidă (doar date tehnice) cu alte 2 frontale aflate la același nivel de preț (dar de la mărci mai cunoscute). Nitecore Nu20 costa cam 140 de lei la Easylight. Există, desigur, mai multe modele concurente, eu am ales doar 2. Petzl Tikka Pro costă tot 140 de lei, dar oferă doar 100 de lumeni in faza maxima (față de 360) și bate la o distanță de 55 de metri, față de 80. Impermeabilitatea are factor Ipx4 fata de Ipx7 la Nitecore, deci mai slabă la Petzl. Consumul de energie e mai bun la Petzl, dar asta pentru că folosește 3 baterii AAA (care însă cresc si greutatea totală a frontalei și necesită costuri ulterioare). Nu are indicator pentru consumul de energie.

Black Diamond Cosmo – costa 150 de lei, are 160 de lumeni (fata de 360), bate până la 60 de metri (față de 80), impermeabilitatea are factor Ipx4 față de Ipx7, consumul de energie este mai bun la BD, tot pentru că folosește 3 baterii AAA, care cresc însă greutatea la peste 80 de grame (față de 47g) și necesită costuri ulterioare. Are în plus un led cu lumină roșie, dar nu are indicator pentru consumul de energie.

De când am folosit prima dată marca Fenix, tot un brand chinezesc de lanterne, am înțeles că marii producători de lanterne de care știam eu… nu sunt singurii. Ca și Fenix, brandul Nitecore oferă produse foarte competitive, cu o fiabilitate bună și putere, de multe ori, peste concurență – la prețuri asemănătoare sau mai mici.

Legat de modelul NU20 pot spune că este frontala pe care am folosit-o cel mai mult vara asta. M-a cucerit prin dimensiunile reduse și puterea oferită, dar și prin faptul că o pot încărca foarte ușor. Așa că pe timp de vară cel puțin, aceasta a devenit principala mea frontală. Și va fi și pe timp de iarnă o variantă foarte bună de back-up, adică o voi lua ca frontală de schimb, pe lângă HC30 sau Nu30, despre care puteti citi mai jos. Pentru că prefer să iau în plus o frontală de 45 de grame decât să iau niște baterii de schimb de peste 45 de grame. În caz că prima frontală se pierde sau se strică, bateriile în plus nu folosesc prea mult, dar o frontală de rezervă, la ture lungi/grele, poate fi de folos. Iar dimensiunea, puterea și tot ce am mai scris mai sus recomandă Nu20 și pentru asta.

Dacă însă calculez că tura va avea peste 7-9 ore de mers, sau daca este toamna/primavara/iarna – si ziua este mai scurtă, atunci e mai probabil să ajung să am nevoie de lumină. În aceste cazuri aș lua în calcul o lanternă frontală dintr-o clasă superioară (Nitecore Nu30 in acest caz) – dar asta și pentru că eu merg des pe munte, de multe ori conduc grupuri, echipamentul meu trebuie să facă față la tot felul de condiții și să mă ajute și în caz că vreun participant și-a uitat frontala acasă. Pentru un om care merge ocazional pe munte, sau participă la ture organizate (de 1-2 zile) chiar și când ziua e mai scurtă, Nu20 ar putea fi în continuare de ajuns.

Nivelul următor…

NU30. – Având în vedere diferența mică de preț față de Nu20 (doar 45 de lei diferență!), dacă nu îți pasă prea mult de greutatea mai mare (85 gr față de 47gr – adică la nivelul unei frontale “normale”), atunci această frontală este din toate punctele de vedere superioară și merită diferența de preț!

Câteva date tehnice (mai multe aici): Are 4 trepte de luminozitate: Turbo: 400 lumeni/ 1 oră 15 min, High: 180 de lumeni/ 22 ore, Mediu: 36 lumeni/ 25 ore 15 min, Low 1 lumeni/ 330 ore, plus 2 LED-uri auxiliare High CRI de 35 lumeni și 2 LED-uri roșii de 19 lumeni. Nu30 – faza Mid si faza High (cantitatea de lumina care apare in poză depinde de setarile aparatului, dar diferența intre cele două faze se vede bine)

Ceea ce e diferit în acest caz este distanța la care lumina se duce, pentru că Nu30 are un con mai mare: 120 de metri (față de 80m) – iar asta ar putea face o mare diferență în unele situații pe munte. De exemplu când cauți marcajul pierdut, sau un adăpost, sau vreun rucsac uitat în iarbă. Sau când vrei să vezi mai bine ai cui sunt ochii ăia strălucitori care te privesc de la 100 de metri distanță – iar o rază prea scurtă e cam frustrantă în aceste situații.

Chestia cu distanța e că… deși lanternele pot să ducă lumina la distanță foarte mare, ochiul tău până la ce distanță poate să vadă? Unele detalii nu le vei putea vedea – decât dacă într-adevăr ai cu tine o laternă foarte puternică. Una care să ducă lumina la distanță, dar să o ducă într-o cantitate cât mai mare – adică raza să aibă suficientă putere, chiar și la 100 de metri, astfel încât să poți să-ți dai seama ce se ascunde acolo. O rază concentrată își face treaba mai bine în acest caz decât una prea dispersată. NU30 funcționează bine pentru nivelul acesta de putere (400 lumeni) – iar diferența este destul de mare între faza High si cea Turbo. Distanța la care bate e cam aceeași, dar pe Turbo poți să vezi ce e acolo mult mai bine – lumina e abundentă.

Apropo de reîncărcat… o altă diferență enormă față de Nu20 este durata de viață a acumulatorului! De fapt asta e principala diferență: Nu30 are un acumulator de 3 ori mai mare decât Nu20 (1800mAh) – care se încarcă, oh da! – tot prin usb! Nici n-as mai scrie altceva, deja numai aceste aspecte și pe mine m-au convins: o frontală cu 400 de lumeni cu un acumulator de 1800 si incarcare Usb… Ce-ai putea vrea mai mult de la o frontală?

Comparativ, frontala Fenix pe care o foloseam până acum avea 277 de lumeni și mergea cu 4 baterii AA montate într-o cutie separată, la spate – mult mai incomod și cu o greutate mult mai mare – plus că trebuia să schimbi periodic bateriile. Avea un con mai mare și ducea lumina la distanță mai mare, dar greutatea era incomparabil mai mare (circa 300 grame cu tot cu baterii! – față de doar 80 de grame la Nu30).

Dar Nu30 mai are și alte avantaje: 2 leduri cu lumină albă, foarte bune pentru a lumina în jurul tău, la distanță mai mică. Aceste leduri au 35 de lumeni, adica la fel ca faza Medie (care ar fi putut să aibă 50, să existe o diferență) – și sunt suficiente pentru a putea merge în siguranță pe poteci – inclusiv mai denivelate. Avantajul acestor leduri este ca ele mențin consumul redus, dar luminează intens zona din fața ta – adică cea pe care trebuie să o vezi ca să poți merge. O frontală cu un singur led (cum e și Nu20) nu poate oferi la fel de multă lumină la fel de mult dispersată în jurul tău, pentru că ea trebuie trimisă în același timp și la depărtare. Așa că pentru apropiere, ledurile laterale sunt mereu mai potrivite decât un led de depărtare.

Pe faza lungă (ledul principal), lumina se duce prea departe – ceea ce este, de multe ori, o risipă – că în pădure nu îți trebuie lumină la depărtare, ci mai ales în apropiere! În felul ăsta și unghiul pe care îl acoperă lumina este mai mare, nefiind neapărat nevoie să întorci capul prea mult ca să vezi ce se ascunde în stânga sau în dreapta. Ledurile suplimentare pot fi o bună variantă de back-up în caz că se strică ledul principal, deși… astea nu se prea strică niciodată, sunt făcute să dureze. Oricum, cele două leduri “de apropiere” sunt binevenite și vor fi cu siguranță foarte folosite în multe situații – în special în zona taberei (cortului), dar și la mers prin pădure (sau când vrei să economisești baterie).

Atenție însă: dacă mergeți în viteză (alergare, bicicletă etc), faza lungă este mai potrivită decât cea de apropiere – pentru că e util să vezi din timp ce e în fața ta (mai ales că și câmpul vizual se îngustează, nu mai observi la fel de bine ce e pe margini). Ca și la mașini.

Separat de aceste 2 leduri albe, exista pe Nu30 și două leduri cu lumină roșie – cu o putere mai mică, dar suficient de puternice ca să te poți descurca la lumina lor pentru diferite activitați (gătit la primus, mâncat, chiar montat cortul). Lumina roșie este utilă și când stai seara de vorbă cu cineva și nu vrei să-l orbești cu lanterna – dar poate fi utilă și în cort, pe post de… lumină roșie…

Faza roșie are și versiune intermitentă, utilă, probabil, pe bicicletă.

Rămâne de văzut cum se comportă acumulatorul pe timp de iarnă – când alte tipuri de baterii ar putea fi mai potrivite (dar frontala nu permite schimbarea acumulatorului cu alte baterii).

Nu30 are două butoane în partea superioară: unul activează ledurile roșii și te ajută să afli nivelul de încărcare (ții apăsat și clipește fie o dată, fie de două, fie de trei ori – în funcție de gradul de încărcare), iar celălalt buton activează ledurile albe: o apăsare deschide faza mică, încă o apăsare (rapid după prima) trece pe faza 2, încă una pe faza 3, apoi se stinge. Se stinge și dacă apeși după mai mult de 3 secunde. Adică dacă ești în faza 2 și, după 5 minute (sau după 3 secunde) vrei să treci în faza 3, ea se stinge – și trebuie să reapeși ca să ajungi la faza dorită. O apăsare mai lungă, în oricare dintre cele 3 faze, mută pe Turbo. Când vrei să ieși însă din turbo, frontala se stinge – în loc să revină la faza inițială, ceea ce poate fi frustrant.

Dacă lanterna e stinsă și ții apăsat butonul din dreapta circa o secundă (cel pt ledurile albe), atunci se aprind cele 2 leduri laterale, de apropiere. O nouă apăsare le stinge. Ledurile albe laterale nu pot fi, din păcate, aprinse în același timp cu cel principal, pentru depărtare. Ledurile roșii însă, da – inclusiv pe intermitent.

La partea de design, Nu30 are câteva detalii care-mi plac: între ledurile laterale sunt niște linii oblice, ca niște pleoape – un detaliu strict pentru aspect, ceea ce sugerează că și designul a fost studiat cu atenție atunci când s-a creat această frontală, nu doar funcționalitatea ei. Iar forma în ansamblu are niște linii ce par să fi fost create ca la mașini – pentru a da un aspect „agresiv” și simetric, cu un far mare, central, și 4 mici laterale. Îmi place și sigla galbenă Nitecore.

Butoanele sunt protejate împotriva umezelii și destul de greu de apăsat accidental (nu exclus). Mufa pentru reîncarcare este acoperită de o bandă mică de cauciuc, la care ar trebui să fiți atenți – să fie mereu corect pusă, pentru a proteja cu adevărat de umezeală.

Înclinarea capului este mai mare decât la Nu20, dar nu ajunge până la 90 de grade. Ca la mai toate frontalele, cea mai fragilă parte este cea care asigura rotirea capului sus-jos. Cât am folosit-o vara asta nu am avut însă probleme cu asta. Dar variante mai interesante există (vezi mai jos).

Câteva comparații cu alte frontale aflate la același nivel de preț (185 de lei) și de putere (400 lumeni):

Petzl Actik® Core – costa 199 de lei la Easylight, oferă 350 de lumeni care duc raza până la 95 de metri (față de 120). Greutatea este similara, pe la 80 de grame iar acumulatorul este reîncărcabil la ambele frontale – dar la Petzl este mai mic (1200 mAh față de 1800). Un avantaj pentru Petzl ar fi că acumulatorul poate fi înlocuit de 3 baterii AAA – dar nu are indicator pentru nivelul de încărcare al acumulatorului. Impermeabilitatea este similară. Petzl are un singur led alb pentru apropiere și unul roșu pentru lumină de veghe (la Nu30 sunt câte 2). Are în plus un fluier pe banda elstică, iar aceasta are inserții reflectorizante (foarte util – mi-ar fi plăcut să aibă și Nitecore așa ceva).

Black Diamond Spot – costa 200 de lei, oferă 200 de lumeni și o rază ce ajunge la 80 de metri (față de 120). Are 90 de grame și funcționează cu 3 baterii AAA (aș zice că genul ăsta de frontale este depășit deja, văzând ce înseamnă o frontală reîncărcabilă – cel puțin pentru ieșiri de 1-2 zile). Impermeabilitatea este mai bună la BD, are led pentru apropiere plus led roșu și indicator pentru consum.

Aici alte date tehnice pentru lanterna frontală Nitecore Nu30 

HC30 este o lanternă profesională cu 1000 de lumeni! Nu20 avea 360, Nu30 avea 400… HC30 are 1000 in faza Turbo! Si nu e imensă ca dimensiuni, are o greutate de doar 150 de grame (cu tot cu acumulator și banda elastică – altfel, doar lanterna are vreo 50 de grame). Lumina se duce până la 160 de metri! – și este susținută fie cu ajutorul a 2 baterii CR123, fie – și mai bine, cu ajutorul unui acumulator.

Atenție! Lanterna se vinde fără acumulator în versiunea de bază (255 lei). Puteți lua separat un acumulator Nitecore de 2600mAh care se încarcă direct de la usb, sau puteți lua un încărcător separat (circa 50 de lei) și un acumulator mai mare, gen 3500mAh (circa 100 lei). Sau puteți lua varianta lanternă + încărcător + acumulator de 2600mAh (355 lei). Iar varianta cu 2 baterii CR123 costa 2x 10 lei – dar trebuie cumpărate mereu altele – și în fișa tehnică scrie că durata de viață a două astfel de baterii e mai mică decât a unui acumulator.

Eu am folosit un acumulator de 3200 mAh (adica aproape dublu față de Nu30!), că m-am săturat să dau mereu banii pe baterii. Pe timp de iarnă însă am înțeles că bateriile ar avea o durată mai bună de viață, nu se descarcă de la frig la fel de rapid – rămâne de văzut, mai ales că foarte probabil aceasta va deveni principala mea lanternă pe timp de iarnă sau la ture mai lungi de 3 zile (pentru că îi pot lua și baterii de rezervă).

1000 de lumeni. Pff, câtă lumină!

Lăsând faza turbo un pic la o parte (cea de 1000 de lumeni), hai să ne uităm la fazele intermediare – pentru că, așa cum am mai spus, ele vor fi mult mai folosite. Împărțirea îmi place mai mult decât la celelalte două și există o fază în plus – fiind 5 în total, în loc de 4. Ultra-low (1 lumen – 330 ore), Low (70 lumeni – 15 ore), Mid (210 lumeni – 7 ore), High (400 lumeni – 3h30min), Turbo (1000 lumeni – o oră).

Deja de la faza low, care are 70 de lumeni, mergi decent pe orice potecă. Lumina e cam de două ori mai puternică decât pe faza medie de la Nu30, care avea 36 lumeni – iar unghiul de acoperire (spre laterale) este de 100 de grade, deci mare. Așadar mult mai rar vei simți nevoia să crești treapta de putere sau să ai leduri de apropiere.

Dacă însă vrei mai mult, poți trece pe faza medie, la 210 lumeni – care schimbă deja foarte mult lucrurile – și are totuși o autonomie (cel puțin pe hârtie) de peste 7 ore. Adică fie o noapte întreagă de mers, fie mai multe ture la care folosești frontala câte 30-60 de minute. Sau o vară întreagă, dacă îți calculezi bine traseele – caz în care poți zâmbi liniștit.

Deja de aici în sus treptele de putere pot fi considerate un moft, pentru că deja la faza medie lanterna e incredibil de puternică. Dar există și utilizatori pretențioși, care vor lumină nene, nu glumă! Poate merg cu barca cu motor, sau pe bicicletă, cu viteză adică, poate au de acoperit o suprafață mare în care să găsească poteca pierdută, poate sunt într-un grup de oameni care… și-au „uitat” frontala acasă (că doar facem tură de o zi, la ce ne trebuie frontala?) – caz în care o singură lanternă HC30 poate scoate tot grupul din beznă.

Câteva detalii mai puțin vizibile în fișa tehnică:

Deși lanterna vine și cu bandă elastică dublă pentru montare pe cap, ea poate fi folosită și ca lanternă de mână – micuță, super rezistentă (corp din aluminiu, nu din plastic) – poate fi scăpată de la 1.5 metri și băgată sub apă până la 2 metri.

De ce ar fi util să ții pe munte o lanternă în mână, când e mult mai practic și indicat să ai mâinile libere? Sunt mai multe situații, dar să amintesc doar pe cea mai folosită: atunci când în aer e un pic de ceață, sau de umezeală, ca un fum – lumina de pe cap se blochează în acest fum – și se reflectă. Te orbește cumva, fără să te lase să vezi la distanță prea mare. De aceea trebuie trecut pe… farurile de ceață (ca la mașini). Adică e mai bine atunci să ții frontala în mână, mai jos – sau în lateral.

 

Butonul e mai mare decât la alte frontale, ceea ce-l face mai ușor de utilizat și de nimerit. El acționează toate cele 5 faze, trecând de la Ultra-Low la Turbo. Spre deosebire de celelalte frontale Nitecore testate, aceasta funcționează diferit când e vorba de schimbarea fazelor. La HC30 poți să treci de la o fază la alta chiar și dupa 5 minute, fără ca frontala să se stingă.

Am căutat ceva asemănător la Petzl sau Black Diamond, dar n-am prea găsit. Adică la banii ăștia da, dar la nivelul ăsta de putere, nu. Ceea ce nu înseamnă că nu are concurență, doar că nu între frontalele clasice de munte. De fapt nici ea nu este o frontală clasică de munte, dar a venit toamna, așa că mă gândesc să o transorm eu în acest sens – că mie chiar îmi trebuie genul ăsta de lanternă pentru majoritatea turelor.

Concluzii:

Trebuie să vă gândiți bine ce vreți înainte să alegeți o lanternă frontală. La ce o veți folosi cel mai mult, ce fel de activități, în ce perioadă a anului? Ce contează mai mult pentru voi? Distanța la care bate, puterea, autonomia, greutatea, impermeabilitatea? Nitecore oferă multe variante de frontale, inclusiv mai mici decât Nu20 (vezi Nu10) – și inclusiv variante all-around, care să fie performante la toate capitolele (gen Nu30). Asta înseamnă de fapt o frontală profesională, pe care să te poți baza. Nu trebuie să rămâneți blocați însă pe o anumită marcă – doar aveți grijă să alegeți ceva potrivit cu nevoile voastre. Mai important este TIPUL de produs pe care îl alegi, decât marca. Dar în privința mărcii, căutați firme serioase, care fac produse de calitate. Mai ales când e vorba de siguranța voastră, așa cum nu ar trebui să o lăsați pe mâna oricui, așa nu ar trebui să o lăsați pe seama unui echipament îndoielnic.

Ioan Stoenică, august 2017

Sursa foto si text

Citeste si:

Lanterna, nelipsita din echipamentul montan

 

 

Comentarii

comentarii