http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Cum alegi cortul (II). Greutatea cortului și cortul bivuac

Vacanţe şi Călătorii

Atunci când alegi cortul pentru drumeție pe munte unul din detaliile esențiale este greutatea. Alegerea corectă a cortului înseamnă reducerea considerabilă a greutății purtate în rucsac. Designul corturilor moderne a avansat atât de mult încât modelele cu o greutate pe persoană mai mică de trei kilograme pot fi spațioase și confortabile.

Deși ar putea părea logic ca un cort mai greu să fie și mai robust, materialele și croiala modernă pot face din corturile ușoare structuri foarte robuste și foarte rezistente, uneori chiar mult mai solide decât cele mai vechi ca model. Esențial de știut când cauți un cort pentru drumeție pe munte este faptul că greutatea lui nu este un indicator pentru soliditatea structurii.

De ce este esențială greutatea cortului și care sunt detaliile suplimentare care contează și fac diferența.

Greutatea minimă cortului: aceasta este greutatea corpului cortului, a fluturilor și a pieselor esențiale. Pe lângă acestea se adaugă alte elemente care sunt esențiale.
Greutatea ambalata: Aceasta este greutatea tuturor componentelor pe care le include cortul. Greutatea pe care o vei căra în spate pe traseul de munte este undeva între greutatea aceasta (totală) și cea minimă.
Dimensiunea ambalată: Spațiul pe care cortul o ocupă într-un pachet implică și greutatea totală a cortului. Volumul cortului se poate reduce prin împărțirea componentelor cu partenerul, deci contează modul în care componentele cortului se pot împărți.
Corturile ultralight: Se consideră că este ușor (foarte ușor)  un cort care nu are mai mult de un kilogram și jumătate, deși nu există standarde industriale care să stabilească această limită. Oricum un kilogram și jumătate este o valoare ideală pentru un cort. Corturile proiectate pentru a fi ultralight sunt însă mai puțin spațioase, mai puțin robuste și au mai puține caracteristici, deși pot fi făcute din materiale premium. Designerii încearcă să atingă echilibrul ideal al caracteristicilor.

Corturi ultralight – acestea sunt adăpostui minimaliste. Acestea pot include un cort principal (cunoscut și sub denumirea de “baldachin”), plus un fluture exterior.

Cortul bivuac – Dormitul în regim de bivuac este foarte comun pentru alpiniștii care trebuie să petreacă o noapte, sau o parte a nopții pe munte și nu au loc destul pentru a ridica un cort, sau nu vor să care un cort în spate. Sunt multe alte situații în care sacul de bivuac este cea mai bună soluție, poate chiar soluția optimă, datorită greutății scăzute și a spațiul minimal pe care-l ocupă în rucsac. Practic poate fi folosit oriunde. De la dormitul pe o bancă de lemn, la dormitul în pădure, în vârf de stâncă, sau în vârful muntelui. Practic, dacă nu ai un acoperiș deasupra capului, scoți sacul de bivuac și ești „acoperit”. Poate fi folosit că sac de urgență în toate activitățile outdoor, de la hiking, la alpinism și expediții. Cu o greutate de 370-500 de grame nici nu-l simți în spate.

Sacul de bivuac are nevoie neapărat de un sac de dormit si îți ține de cald. Sacii de bivuac, în general, se trag deasupra sacilor de dormit, când e nevoie de izolație termică superioară. Pentru și mai multă izolație termică, un izopren nu strică deloc. El adaugă un alt strat de protecție, pentru a nu se pierde excesiv de multă căldură prin contactul direct cu solul.

Corturi pentru o persoana intră în categoria celor mai ușoare corturi. Sunt corturi backpacking, cu montare rapidă și greutate mică. Aceste corturi ultraușoare includ corturi de expediție, corturi extreme, corturi de pescuit, corturi de munte, corturi de drumeție. Se pot utiliza în plină iarnă sau pentru toate cele patru sezoane sau pentru 2 – 3 sezoane în funcție de câteva detalii particulare.

Două sfaturi geniale:

  • Nu face economie când cumpări un cort. Nu-l cuperi pentru o singură expediție, ci pentru ani de zile de dormit la cort.
  • Când cumperi cortul fii atent să ai toate accesoriile necesare asamblării lui. Înainte de a pleca cu cortul în rucsac montează-l și demontează-l de câteva ori pentru a te obișnui cu el.

Citeste si:

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii