http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Cum alegi cortul (I) – Tipuri de corturi și câteva date preliminarii

Trebuie sa stii! Vacanţe şi Călătorii

Cortul este un element esențial pentru drumeție. Este unul din piesele principale din recuzita unui montaniard adevărat, iar alegerea celui mai bun cort depinde de câteva detalii esențiale. Bocancii, cortul, lanternă frontală și sacul de dormit sunt exact acele elemente care fac diferență între a supraviețuii pe munte sau nu. Vorbim despre toate aceste și îți spunem ceea ce știm noi despre cum alegi cortul. Evident că așteptăm cu mare interes opiniile celor care folosesc cortul pe munte, modul în care l-au ales, greșelile pe care le-au făcut și ce au învățat din experiență loc proprie. 

Alegerea cortului pe care să-l poți duce în rucsac depinde de câteva detalii esențiale pe care trebuie să le stabilești înainte de orice altceva.

1. Capacitate: numărul de izoprene care trebuie să poată sta în cort. Poate sa fie unul sau mai multe. De regulă până la patru. Ia în calcul că ai nevoie de puțin spațiu în plus pentru a pune rucsacurile (unul sau mai multe), bocancii și mica bucătarie de campanie în cazul în care nu se poate instala afară din cauza vremii.
2. Sezoane: construcția si calitătile corturilor diferă în raport cu condițiile meteorologice preconizate. Sunt corturi pentru două sezoane (primavară vară), trei sezoane (fac față la toamna mai rece) și de patru sezoane (rezistă la viscol și zăpadă)
3. Greutate: corturile sunt cu atât mai grele cu cât sunt pentru mai multe sezoane. Ia în calcul cât de des urci la munte pentru drumeție iarna și analizează dacă ai nevoie de un cort de patru sezoane sau de unul pentru două sezoane. Diferență în ceea ce privește greutatea și volumul ocupat în rucsac este considerabilă. Ia în calcul și dacă urci pe munte în grup și cât de mare este grupul. Un cort de patru persoane nu trebuie să fie dus în spate de o singură persoană.
4. Confortul: poate parea un moft să te gândești la confort, dar cu toate acestea cortul fiind singurul adăpost trebuie să-ți ofere siguranță și un minimum de confort.

Alte considerații includ ușurința în amplasare și materialele folosite. De asemenea, nu uitați amprenta, adesea vândută separat, care se află sub partea de contact cu solul a cortului, care protejeaza de uzura obișnuită, de pietre sau umezeală, dar si de insecte. 

Corturile sunt de regulă pentru una sau patru persoane. Cele mai mari de atât nu sunt destinate purtării în rucsac. Pentru a menține o greutate cât mai scăzută spațiul interior al unui cort nu este făcut pe măsuri standard. Nu există stabilit cât spațiu ocupă în cort o persoană, așa că un cort de două persoane poate să fie prea mic pentru două persoane sau suficient chiar și pentru trei în funție de brand. Contează evident și statură celui care folosește cortul. De regulă cele mai multe dintre modelele de cort care merită luate în seamă au spațiu interior suficient pentru numărul de persoane recomandat și tot de regulă, cu puțină organizare și puțin efort, încape și o persoană în plus. Există și cortul PLUS pentru persoanele care au nevoie de mai mult spațiu sau care sunt mai masive, adică corturi care ofera lungime și lătime suplimentară.

De departe cea mai populară alegere, o reprezintă corturile pentru trei sezoane care sunt adăposturi ușoare, proiectate pentru condițiile relative de temeperatura de primăvară, vară și toamnă. Corturile pentru trei sezoane pot rezistă la ploi torențiale și la zăpadă usoară, dar nu sunt cea mai bună alegere pentru o expunere susținută la furtuni puternice, vânturi violente sau zăpadă intensă.

Caracteristici cheie ale corturilor pentru trei sezoane:

  • Au panouri de plasă pentru a permite fluxul de aer și a păstra insectele afară.
  • Sunt construite pe verticală pentru a oferi mai mult spațiu interior
  • Mai puține puncte de fixare și elemente rigide, materiale ușoare pentru a menține o greutatea scăzută.
  • Aceste corturi sunt potrivite pentru utilizarea în timpul verii, dar și călătoriile în primăvara timpurie și în toamna târzie, când se poate întâlni zăpadă moderată. Sunt bune pentru cei care fac călătorii frecvente la destinații expuse, la înălțime.

Caracteristici cheie ale corturilor pentru patru sezoane:

  • Au mai multe puncte de fixare pentru plus de rezistență.
  • Au mai mulți pereți verticali pentru a crea mai mult spațiu interior, dar mai puține panouri de plasă pentru o retenție mai mare a căldurii.
  • Corturile pentru patru sezoane numite și corturi de iarna sunt proiectate pentru a rezista unor vânturi puternice și încărcări substanțiale de zăpadă.
  • Sunt realizate din alte categorii de materiale, mai grele, sunt în general rotunde pentru că rezistă mai bine la vânt și are acoperișul sferic pentru a blocă depunderea de zăpada.

Sfat: Un cort poate să nu se potrivească tuturor. Deoarece scenariile cele mai nefavorabile nu vor fi aceleași pentru fiecare călătorie, montaniarzii adevarati au corturi ușoare și robuste.

Citeste si:

Continuam subiectul intr-un articol viitor! 

Comentarii

comentarii