http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Cele zece vârfuri din Europa

Muntii lumii

Bătrânul continent se poate lăuda cu lanțuri muntoase excepționale ca masivitate și înălțime. Un top al celor mai înalte vârfuri din Europa poate da o imagine generală asupra culmilor și frumuseților acestui continent care a fost, deloc întâmplător, leagănul civilizației.

vârfuri din Europa (4)

Vârful Elbrus cu 5.642 metri se află în Munții Caucaz. Este o întreagă controversă daca Elbrus se află sau nu în Europa. Unii spun, da, alții ba. Elbrus este situat în Republica Kabardino-Balkaria din Rusia la aproximativ 11 km nord de granița cu Georgia și la 270 km nord-vest de Tbilisi. Muntele este un vulcan stins care are două vârfuri „Vârful de est” ( 5.642 m) și „Vârful de vest” ( 5.621 m), ambele sunt acoperite de ghețari (145 km²), distanța dintre piscuri este 1500 de m, punctul cel mai înalt al vârfului fiind marginea craterului.

Citeste si: Cei 14 uriași din România

Mont Blanc, cu certitudine unul din giganții Europei, atinge un maxim de 4 810,02 metri, fiind unul din vârfurile Alpiilor Savoyer, Alpi Haute-Savoie, Franța. Nici aici controversele nu-s clarificate, muntele fiind disputat de regiunile Haute-Savoie (Franța) și Valle d’Aosta (Italia). Localizarea vârfului este un subiect de controversă între cele două țări, fiecare plasându-l pe hartă între granițele sale. În urma unei convenții semnată la Torino în 1861, între Franța și Regatul Sardiniei, granița a fost fixată în cel mai înalt punct al masivului, dar deseori hărțile franceze nu sunt de acord cu această soluție.

vârfuri din Europa (2)Dufourspitze, cu cei 4.634 metri ai săi este situat în Alpii Walliser, la granița dintre Elveția și Italia. Punta Dufour (germană Dufourspitze) este cel mai înalt munte din Elveția. El aparține de masivul Monte-Rosa din Alpii Walliser.

Zumsteinspitze are 4.563 metri și este situat tot în Alpii Walliser, în alpii Elvețieni.

Citeste si: Elbrus, varful Caucazului

Liskamm este al cincile sau al patrule vârf din europa, depinde de unde începe numărătoarea. Are 4.527 metri altitudine, este situat în Alpii Walliser, în Elveția. Culmea muntoasă are o lungime de câțiva kilometri. Vârful cel mai înalt fiind în est (4.527 m) și cel mai mic în vest (4.480 m), la un kilometru depărtare unul de altul. Muntele are un perete vertical în nord ce atinge aproape o înălțime de 1.000 metri, iar în sud un perete de 500 metri.

Weisshorn este vârful cu înălțimea de 4.505 metri în Alpii Walliser, Elveția. Piscul are forma unei piramide cu trei muchii, concurând ca frumusețe cu muntele Matterhorn.

Täschhorn este tot în Alpii Elveției, are 4.491 metri altitudine.

vârfuri din Europa (1)Matterhorn are 4.478 metri, este situat în Alpii Walliser, din Elveția. Numit și Mont Cervin, Monte Cervino, situat la granița dintre Italia și Elveția este unul dintre cei mai vestiți și mai deosebiți munți din lume. Are forma unei piramide abrupte și înclinate, al cărui perete estic este aproape vertical și care se ridică la o altitudine de aproape 1000 de metri deasupra ghețarilor. Popularitatea vârfului Matterhorn se datorează în mare măsură faptului că o perioadă îndelungată acesta a fost considerat imposibil de cucerit.

Citeste si: Cele sapte varfuri ale lumii

Grandes Jorasses are 4.208 metri altitudine este situat în Alpii Francezi.

vârfuri din Europa (3)Alphubel se ridică la 4.206 metri altitudine și, daca includem Vârful Elbrus printre vârfurile din Europa, închide seria celor mai înalte culmi ale continetului.

Barre des Écrins, prins în listă datorită controversei legate de Vârful Elbrus are 4.102 metri altitudine și este situat în Alpii Dauphiné, din Franța.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii