România a intrat într-un top binemeritat cu cea mai frumoasă cascada din lume, cascada Bigăr, dar cascadele din Carpați sunt foarte greu de clasificat după criteriul subiectiv ”cele mai frumoase”. În plus multe din cascadele din Carpați pot să fie cu adevărat uluitoare, dacă debitul apei este mare, după cum altele, poate cu adevărat în măsură să se califice în topul celor mai frumoase cascade, sunt prea puțin știute.
Un top ale celor mai frumoase cascade din Carpați chiar dacă este subiectiv, merită făcut măcar pentru a stimula pofta de drumeție și admirația pentru frumusețile din Carpați.
Cascada Bigăr – este una dintre cele mai spectaculoase cascade din lume, nu doar din țara noastră. The World Geography a clasat Cascadă Bigar, din Parcul Natural Cheile Nerei-Beușnița, pe primul loc într-un top al celor mai spectaculoase cascade din lume. “Bigăr este una dintre cele mai frumoase cascade din această țara, cu un mod unic de revărsare a apei, peste un strat de mușchi. Cascadă este situată chiar pe paralelă 45, un fapt, iarăși, unic”, scria The World Geography laudând cascada. Interesant este că până să o descopere ei, noi nu prea știam despre ea sau cei care știau erau prea puțini. The World Geography are meritul de a fi făcut cascada Bigăr, celebră. Cascadă se află în apropierea drumului dintre Oravița și Bozovici, în județul Caraș Severin. Cascada este formată de apa izbucul Bigăr – un izvor puternic (de unde termenul izbuc), alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peștera cu același nume din Munții Aninei. După un traseu scurt de circa 200 de metri, la suprafață, apa izvorului se varsă în râul Miniș de pe un prag stâncos, formând o Cascada Bigăr.
Cascada Cailor – este situată în apropiere de stațiunea turistică Borșa, în partea de nord-est a Munților Rodnei. Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit ˝Podul Cailor˝, în mai multe trepte, rezultând cea mai înaltă cascadă din România. Se află la altitudinea de 1300 metri, iar căderea de apă este de 90 metri. Cascada este accesibilă din mai multe direcții, dinspre Borșa-Complex cu telescaunul, sau pe jos, sau dinspre zonele mai înalte ale Munților Rodnei. Carcada are mai multe trepte, cea mai înaltă fiind de 18 metri.
Cascada Lolaia – puțin știută, dar extraordinar de frumoasă, cascada este o bijuterie a Parcului Național Retezat. Lolaia este formată pe râul cu același nume, râul fiind un afluent al Jiului. Situată în partea nordică a munților Retezat cascada este accesibilă din traseul Ohabă-Pietrele – cu mașină până la Carnic – marcat cu bandă albastră. Cascadă Lolaia se află la altitudinea de 1050 metri, în valea Nucșoara. Diferența mare de nivel crează o lume de vis, sălbatică, iar pârâul Pietrele, care dă naștere cascadei are pe parcursul său o sumedenie de cascade mici. Accesul la cascadă a fost amenajat cu trepte și balustrade din lemn, iar înălțimea cascadei este în jur de 13-15 metri.
Cascada Moara Dracului – este situata pe versantul vestic al Muntilor Vlădeasa. Se poate ajunge la cascadă pornind de la Stâna de Vale, urmând marcajul cruce albastră. Durata traseului este in jur de două ore și jumătate, iar dificultatea traseului este medie. Cascada Moara Dracului este o înaltă, caderea de apă având o înălțime de 25 de metri.
Cascada Beușniței – este vorba despre un șir de cascade care clminează cu minunata cascadă a Beușița. Succesiunea de cascade (din care cea mai mare are peste cinci metri înălțime) de pe Râul Beu în amonte de lacul Ochiul Beiului formează Cascadele Beușniței. Acestea au luat naștere prin acțiunea apei timp de milenii în substratul calcaros. Calcarul dizolvat de apă a fost depus straturi-straturi de-a lungul cursului râului, formând tuful calcaros, rocă moale si permeabilă ce a permis modelarea a nenumărate forme, mini-baraje, ochiuri de apă și cascade succesive. Situate în zona de protecție strictă cu statut de rezervație naturală din cadrul Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița din județul Caraș-Severin, Cascadele Beușniței reprezintă un fenomen unic, un adevărat monument al naturii, și un obiectiv de însemnată valoare turistică, geologică si peisagistică. Cascada seamănă cu Bigăr.
Cascada Pișoaia – este o minune pe care trebuie să o vezi. Cascada Pișoaia face parte dintr-o rezervație peisagistică, iar iarna se transformă în Castelul de Gheață al Crăiesei Zăpezilor. Cascadă Pișoaia este o splendidă cădere de apa de peste 18 metri înălțime situată peste drum de Dealul cu melci. Este rezervație peisagistică, aflată pe un prag stâncos de călcare, înconjurată de o pădure amestecată cu foioase și conifere. Apele din zonă sunt bogate în calcar și dau naștere unor splendide formațiuni calcaroase, de vârstă paleozoica, care măresc spectaculozitatea locului. Deasemenea lângă cascadă se găsesc trei bolovani gigantici sculptați de vreme ce sporesc frumusețea locului și dau peisajului un aspect pitoresc deosebit. Cascada mai este cunoscută și sub numele de Cascada de la Vidra se afla în comuna Vidra, satul Nemești, în apropiere de DJ762, Mihoiești – Avram Iancu.
Pe listă mai are loc Cascada Vălul Miresei, Cascada Bâlea, Vânturătoarea și multe altele. Completează lista! E deschisă!
Sursa foto: ro.wikipedia.org