Lacurile glaciare din Făgăraș sunt printre cele mai frumoase lacuri alpine din Europa. Sălbăticia zonelor de munte, peisajele impresionante, văile și grohotișurile, formațiunile geologice rezultat al efectelor glaciațiunii, fac din zona Făgărașului și lacurile sale o provocare și un țel în sine, pentru cei care iubesc cu adevărat munții. Unele dintre lacurile din Făgăraș sunt zone extrem de cunoscute, dar în replică vin lacurile mici, la unele dintre ele fiind o aventură de montaniard iscusit, incercarea de a ajunge, dar efortul este mereu răsplătit de emoția și bucuria reușitelor.
Muntele înseamnă experiențe unice, dar cere dovezi de ambiție și-ți întărește voința, obligându-te la auto-depășire. Poate pentru acestea toate la un loc, muntele nu este doar vacanță și drumeție, ci un cumul de experiențe care transformă oamenii în bine. Asta face Făgărașul cu toate minunile sale!
Citeste si: Ochii albastri ai Retezatului
Pe teritoriul României, numărul de lacurilor este relativ mare, comparativ cu alte arii din zona temperat continentală europeană. Pe teritoriul României sunt 3450 de lacuri (2300 lacuri naturale – 67% și 1150 lacuri artificiale – 33%), însumând un total de cca 2620 kilometri pătrați. (Click pe tabel pentru o imagine mărită)

Cele 95 de lacuri în Munții Făgărașului, conform inventarierii lui Giurgiu & Silvasan (2001, 2002, 2005, 2006)
În regiunea muntoasă, îndeosebi în etajul alpin, lacurile care au cea mai mare raspândire sunt cele situate în circuri si văi glaciare. Astfel sunt 58 de lacuri în Munții Retezat (Bucura, cu cea mai mare suprafață; Zanoaga, cel mai adânc – 29 m); 95 de lacuri în Munții Făgărașului, conform inventarierii lui Giurgiu & Silvasan (2001, 2002, 2005, 2006) și 20 în Parâng.
Citeste si: Lacul Negru, colțul de rai din Munții Vrancei
Din cele 95 de lacuri ale Făgărașului, unele foarte mici, altele colmatate, altele sezoniere, 75 sunt pe versantul sudic și 20 pe versantul nordic.
Lacurile din Făgăraș sunt, ca suprafață însumată, cea mai vastă zonă de acest gen din Europa, în masivul Făgăraș fiind cea mai mare suprafață modelată de ghețari cuaternari. Spațiul alpin s-a situat periodic în Pleistocen peste limita zăpezilor permanente și a beneficiat de precipitații suficiente pentru alimentarea ghețarilor. Relieful glaciar tipic se găsește de-o parte și de alta a crestei principale, între vârfurile Ciortea (2472 m), în vest și Urlea (2473 m), în est, pe o lungime de 28 kilometri. În acest spațiu sunt de menționat complexele glaciare Ciortea-Avrig, Negoiu-Calțun, Bâlea-Capra, Podragu, Vistea Mare-Moldoveanu, Sâmbata, Urlea-Zârna.
Citeste si: Lacurile Făgărașului. Urmele glaciațiunii