http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Cel mai periculos vârf din lume

Muntii lumii

Cel mai periculos vârf montan din lume, după numărul de victime, se află în Nepal. Estimativ, pentru fiecare trei temerari care reușesc să urce și să coboare în viață, un al patrulea își pierde viața.

annapurna-798199_1280Cel mai periculos vârf din lume este Annapurna I, ce face parte din muntele Annapurna, masivul Himalaya, Nepal. Annapurna I are 8.091 metri altitudine și se află pe locul al zecelea în topul celor mai înalte vârfuri din lume.

Citeste si: Cele zece vârfuri din Europa

În ciuda tristului renume pe care avea să-l dobândească ulterior, Annapurna I a fost primul vârf de peste 8.000 metri care a fost escaladat în istorie. Premiera a avut loc la 3 iunie 1950, reușită de o echipă de alpiniști francezi, condusă de Maurice Herzog și Louis Lachenal. Tocmai dificultatea ascensiuni a făcut ca vârfuri mai înalte decât acesta să fie cucertite cu mult înainte, în anii ’20 alpiniștii reușind să treacă de înălțimi de peste 8.500 tot în Himalaya.

Annapurna (1)Prima ascensiune pe Annapurna I pe timp de iarnă a avut loc la 3 februarie 1987, reușită fiind de polonezii Jerzy Kukuczka și Artur Hajzer. Prima ascensiune solo s-a înregistrat în octombrie 2007 și i-a aparținut slovenului Tomaz Humar.

Citeste si: Elbrus, varful Caucazului

Primul român care a reușit să cucerească Annapurna I a fost timișoreanul Horia Colibășanu, la 27 aprilie 2010. S-a aflat la cea de-a treia încercare.

camping_Annapurna_Horia-archive

Urcarea pe Annapurna I (sursa foto: facebook)

Horia-on-Annapurna-Summit-2010_a-success-dedicated-to-Inaki-770x470

Horia Colibășanu pe Annapurna I (sursa foto: facebook)

Vârful Annapurna I a fost omologat oficial în ediția 2012 a Guinness World Records, ca fiind cel mai periculos vârf montan din lume. Până în martie 2012, 52 de curajoși și-au pierdut viața urcând sau coborând acest vârf, 191 de tentative finalizându-se cu bine.

Citeste si: Mauna Kea, muntele de 10.000 de metri

annapurna-798199_1280Printre alpiniștii cu o vastă experiență care, totuși, i-au căzut victime, se numără britanicii Ian Clough (1970) și Alex MacIntyre (1982), rusul Anatoli Boukreev (1997) și sud-coreeanul Park Young-seok, dispărut în 2011. Se pare că deosebit de periculoase sunt avalanșele de pe acest vârf montan, avalanșe care pot avea loc în toate sezoanele.

Sursa foto: am14.net/ /

Comentarii

comentarii