Statistica spune multe și uneori ideile unor călători, dumeții și aventuri vine din listele seci cu cifre. În plus statistica aceasta seacă este un motiv de mândrie de wow! pentru românul prea puțin entuziasmat de ceea ce este România, prea puțin știutor al minunilor pe care munții (și nu doar ei) le poartă.
Știai că în Carpații din România sunt 255 de vârfuri peste 2000 de metri?
Cei 14 uriași din România sunt cele 14 vârfuri de munte care se ridică la peste 2500 de metri altitudine. Cei 14 sunt parte din grupul mare de vârfuri ale Carpaților, la peste 2000 de metri fiind nu mai puțin de 255 de vârfuri, și asta doar pe teritorului României.
Cei 14 uriași din România sunt:
2.544 m – Vârful Moldoveanu, în Munții Făgărașului. Este cel mai înalt vârf din Munții Făgărașului și din România;
2.535 m – Vârful Negoiu, Munții Făgărașului, aflat în imediata vecinătate a Vârfului Moldoveanu;
2.527 m – Vârful Viștea Mare, Munții Făgărașului; Vârful Viștea Mare reprezintă principala cale de acces către vârful Moldoveanu, dinspre traseul ce străbate întreaga creastă a Masivului Făgăraș de la vest la est, alcătuind împreună cu acesta o formațiune muntoasă asemănătoare unui cort sau unui trapez, care îi face extrem de identificabili din depărtare și din aproape orice unghi de privire. Grupării sau „Formației Moldoveanu-Viștea Mare” i se mai spune „Trapezul” sau „Marele Trapez”.
2.519 m – Vârful Parângul Mare, Munții Parâng; cel mai înalt vârf din Munții Parâng și cel mai mare vârf, ân alt masiv muntos decât Munții Făgăraș.
2.517 m – Vârful Lespezi, Munții Făgărașului. Vârful Lespezi este considerat un vârf dublu împreună cu vârful Călțun. Este recunoscut prin masivitatea sa vizibilă cu precădere dinspre partea nordică. La poalele sale se află lacul glaciar omonim “vârfului său geamăn”, Călțun, precum și refugiul montan omonim, Refugiul Lespezi, ridicat de divizia de Salvamont din Avrig, județul Sibiu.
2.510 m – Vârful Cornul Călțunului, Munții Făgărașului;
2.509 m – Vârful Peleaga, din Munții Retezat este cel mai înalt vârf din Munții Retezat. Vârful Peleaga este vârful cel mai înalt din Munții Retezat, Carpații Meridionali, având o altitudine de 2509 metri, fiind al șaptelea vârf muntos din România. Pe vreme bună oferă o priveliște deosebită asupra zonei centrale (și nu numai) a munților Retezat. Accesul pe vârf se poate face din mai multe direcții: dinspre Șaua Pelegii, dinspre Curmătura Bucurei sau dinspre Lacul Bucura.
2.508 m – Vârful Păpușa în Munții Retezat; al doilea vârf peste 2500 de metri din Munții Retezat. Numele de “Păpușa” este întâlnit foarte des în munții din România, numai în Munții Retezat fiind trei : Păpușa, Păpușa Mică și Păpușa Custurii. Accesul pe vârf se poate face din mai multe direcții : dinspre șaua Pelegii, dinspre Porțile Închise sau dinspre vârful Custura.
Citeste si: Transfăgărășan – best road in the world (video)
2.507 m – Vârful Vânătarea lui Buteanu, Munții Făgărașului. Vârful Vânătarea lui Buteanu (eronat numit de cele mai multe ori Vânătoarea lui Buteanu) este al nouălea vârf din România. După multiple surse, numele corect al vârfului este Vânătarea lui Buteanu. Semnificația cuvântului “vânătare” se trage din denumirea arhaică a unei înălțimi stâncoase, vineții, aflată la mari depărtări. O altă interpretare probabilǎ a cuvântului se regǎsește în documentele care atestă valoarea terenului, vânătările fiind pǎșuni cu pietre, improprii pentru crescǎtorii de oi.
2.506 m – Vârful Hârtopul Darei, Munții Făgărașului. Vârful Hârtopul Darei se află în partea estică a munților Făgăraș la sud de vârful Dara, având o înălțime de 2.506 m. Distanța foarte mică față de vârful Dara, aproximativ 300 metri la sud de acesta, înspre vârful Mușetescu, precum și faptul că nu este clar delimitat de acesta, pune problema dacă aceste două vârfuri pot fi considerate două vârfuri separate.
2.505 m – Vârful Omu, din Munții Bucegi este cel mai înalt vârf din Munții Bucegi. Altitudinea sa este 2.505 metri, după alte măsurători, 2.507 metri, la baza bolovanului de pe varf, sau 2.514 metri în vârful acestuia (situație în care ar fi al șaselea vârf). Este vizibil de pe creasta Pietrei Craiului, precum și de pe Valea Prahovei. Vârful Omu, care poate fi considerată locul cel mai înalt din România populat permanent.
Citeste si: Trasee de creasta în Făgăraș – De la Plaiul Foii la Turnul Roșu
2.503 m – Vârful Bucura Dumbrava, Munții Bucegi, al doilea vârf din masiv. Vârful Bucura (cunoscut și sub denumirea de Vârful Bucura Dumbravă sau Vârful Ocolit), se găsește la mică distanță de vârful Omu și Cabana Omu. Deși este printre puținele vârfuri din România ce depașesc înălțimea de 2500 m, este mai puțin cunoscut, “eclipsat” probabil de mult mai celebrul său vecin, vârful Omu.
2.501 m – Vârful Capul Morarului, Munții Bucegi;
2.501 m – Vârful Dara, Munții Făgărașului. Făgărașul deschide lista, Făgărașul o închide.
Citeste si: Trasee în Munții Parâng
Să mai spunem că în Carpații României sunt 47 de vârfuri între 2400 și 2500 de metri, toate aceste puncte de maximă altitudine fiind în Carpații Meridionali.
Sursa foto: pixabay.com