http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Cascada Vârciorog, o cascadă impresionantă toamna

Carpatii Occidentali Muntii Apuseni

Cascada Vârciorog este un loc în care trebuie să mergi toamna, după o perioadă ploioasă sau primăvara, când se topesc zăpezile și vei avea spectacolul unei cascade fantastice. În plus cascada Vârciorog este una dintre căderile de apă din România, care are o pagină proprie de internet aici.

Cascada Vârciorog este situată în sud-estul Munților Bihor, pe Valea Vârciorogului, în apropierea comunei Arieșeni, județul Alba. Spectaculoasa cădere de apă constituie o rezervație naturală de tip geologic și peisagistic protejată de lege. Arealul în care se află cascada Vârciorog se întinde pe o suprafață de cinci hectare. Apa aflată la o altitudine de 1.090 metri la poalele Vârfului Piatra Grăitoare (1.657 de metri), cade de la o înălțime de aproximativ 15 metri. Cascada are o singură cădere de apă, care de-a lungul timpului a săpat o mare scobitură, la bază. Cascada Vârciorog este vizitată de turiști cel mai des vara și toamna. Se poate ajunge la cascadă și iarna, atunci când stratul de zăpadă nu e mare. Primăvara, însă, în urma topirii zăpezii, spectacolul oferit turiștilor de căderea de apă este impresionant. La fel și toamna dupe perioade ploioase. Spectacolul este total și impresionant, cantitatea de apă care se prăvale în gol fiind impresionantă.

Cascada Vârciorog

Se poate ajunge la cascadă plecând din centrul comunei Arieșeni pe drumul național înspre Vârtop (2,5 kilometri) până la un drum aflat pe partea stângă unde există un indicator având un marcaj cu punct galben. De aici se urmează drumul ce însoțește Valea Vârciorog (aproximativ 3,5 kilometri) și marcajul punct galben până la cascadă. Traseul poate fi făcut atât de începători, cât și de copii și durează între o oră și jumătate și două ore și jumătate, pentrtu că nu solicită în nici un fel fiind foarte ușor și deosebit de frumos.

Ajunși aici, turiștii pot urca pe Vârful Piatra Grăitoare, urmând drumul destul de abrupt din spatele cascadei. Se traversează o pădure de brad și molid până la golul alpin, iar de aici tot se urcă pe creastă până la Vârful Piatra Grăitoare. Traseul nu este marcat.

Pornind din Arieșeni, se pot face mai multe trasee ce includ și această cascadă: Arieșeni — Cascada Vârciorog — Vârful Piatra Grăitoare — Vârful Bihorul — Vârful Curcubata Mică — Cascada Pătrăhăițești — Muzeul Pătrăhăițeșți — Arieșeni; Arieșeni — Groapa Ruginoasă — Telescaun Piatra Grăitoare — Cornul Berbecului — Vârful Piatra Grăitoare — Cascada Vârciorog.

Comuna Arieșeni este situată la izvoarele Arieșului Mare, între Munții Bihor — Vlădeasa, unitatea muntoasă cu cele mai mari altitudini din Munți Apuseni (Vârful Curcubata Mare — 1.848 m). Localitatea se află la o distanță de 120 km de municipiul Alba Iulia, reședință de județ, și la 40 km de cel mai apropiat oraș, Câmpeni. Comuna are o suprafață de 3.322 hectare și o populație de circa 1.909 locuitori, repartizată în 18 sate.

Întreaga zonă prezintă un grad ridicat de interes turistic atât vara cât și iarna, când stratul de zăpadă persistă circa 4-5 luni pe an pe versanții nordici, având o grosime medie de circa 60-70 cm. Datorită acestor condiții perfecte pentru sporturile de iarnă, la Vârtop există un domeniu schiabil alcătuit din trei pârtii separate: Pârtia Piatra Grăitoare, Pârtia Vârtop 1 și Pârtia Vârtop 2.

De asemenea, în zonă există numeroase obiective turistice: Valea Sighiștelului, Groapa Ruginoasă, Vârful Bihorul, Padiș, Valea Garda Seacă, Izbucul Tăuz, Ghețarul de la Scărișoara, Peștera lui Ionele, Dealul cu melci de la Vidra, Casa Memorială ”Avram Iancu”, Cascada și cătunul Pătrăhăițești. Tot aici, se găsesc și ateliere de meșteșuguri tradiționale.

Citeste si:

sursa

Comentarii

comentarii