http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Cascada lui Ciucă, concurează pentru cea mai înaltă din România

Carpatii Meridionali Munții Șureanu-Parâng-Lotrului

Cascada lui Ciucă pare să fie dacă nu în mod oficial cea mai înaltă din România, atunci cu certitudine una dintre cele mai spectaculoase. Cert este că această cascadă, atât de puțin cunoscută încât a fost prezentată ca fiind o nouă descoperire, este una din minunile munților Lotrului.

Dacă iubitorii adevărați ai multelui, localnicii din județul Vâlcea și cei din preajma comunei Mălaia, știau de existența cascadei, oficial cascada lui Ciucă a descoperită la sfârşitul anului trecut și a trecut imediat pe unul din primele locuri după înălțimea căderii de apă. Aflată în Munţii Lotrului, în judeţul Vâlcea, ar putea fi cea mai înaltă cascadă din România. Cascada lui Ciucă sau cascada Scoruş are, potrivit măsurătorilor, 102 metri înălţime, dar nu a fost încă omologată de specialişti. Cu certitudine cascada lui Ciucă depășește caderea de apă a cascadei Cailor, având cu cel puțin 10 metri mai mult decât aceasta.

 

Cascada este aflată la aproximativ doi kilometri de drumul naţional DN 7A, iar la căderea de apă se ajunge pe o potecă de munte, aflată într-o zona de o sălbăticie absolută din Munţilor Lotrului. Poteca este parțial amenajată, dar locul a fost deja vizitat de sute și sute de oameni  fiind deja o destinaţie de turism. se poate spune că poteca care duce la cascada lui Ciucă au făcut-o oamenii cu pasul lor. La cascada se ajunge din Mălaia pe Valea Bucureasa. Localnicii din Mălaia știu cel mai bine drumul, așa că nu strică să ceri informații dacă ai în plan să vezi cu ochii tăi minunata cadere de apă.

Cascada lui Ciucă ar putea deveni un brand pentru județul Vâlcea și pentru Munții Lotrului, alături de cele 540 de obiective de patrimoniu şi staţiunile vâlcene. În 2016 cascada lui Ciucă a fost promovată pentru prima dată la un târg de turism. În prezent este în curs de amenajare – și pentru protejarea regiunii (cum spuneam de o sălbăticie absolut minunată) și a turiștilor un proiect privind amenajare a unui traseu prin canionul d ela baza cascadei, canion lung de aproape 300 de metri, pentru a se ajunge mai ușor și în siguranță la cascadă.

Puțini stiu că în jurul localității Mălaia se află alte 30 de cascade, cu diferite înălțimi, dar una mai spectaculoasă decât alta. Locurile sunt însă mult prea puțin puse în valoare pentru turiști, deși potențalul lor este fabulos, dar insuficient exploatat (evident în condiții de protecție pentru mediul unic din zonă – curat, sălbatec și pur).

Cascada lui Ciucă este formată din două cascade succesive, una de 25 de metri şi una de 102 metri (chiar 105 după alte măsurători), unite printr-un canion lung de 300 de metri. Cascada lui Ciucă este formată și ea din două etaje, din care unul are peste 80 de metri cădere de apă aproape verticală.

Să mai spunem că drumul până la cascada durează circa 2 oue, este accesibil, cu segmente mai dificile. Traseul se suprapune parțial cu un traseu marcat cu triunghi albastru. Altitudinea la baza cascadei este de 860 metri.

Sursa foto si foto 

Comentarii

comentarii