http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Carpații, cele mai frumoase locuri din România

TRASEE

Lungimea Carpaților, al doilea marelanț muntos din Europa, o depășeste pe a Alpilor. În ceea ce privește înălțimea Alpii sunt pe primul loc. La capitolul frumusețe, nu s epoate face comparație pentru că Alpii și Carpații sunt destul de diferiți, fiecare lanț muntos având particularitățile lor. Lanţul carpatic începe la nord de Bratislava și ajunge până la râul Timok, în Iugoslavia, fiind într-o oarecare măsură o prelungire a Alpilor.

cele mai frumoase locuri  (2)La noi Carpaţii înconjoară bazinul transilvănean dinspre nord, est, sud şi vest, asemenea unui zid ocrotitor, fiind numiţi „coloana vertebrală“ a României. Tot lanțul Carpaților Românești este unic. Are avantajul de a păstra zone sălbatice, păduri virgine, o faună fabuloasă (măcar prin comparație cu pustietatea Alpilor), fenomene carstice de o frumusețe rară și unică, vârfuri, lacuri glaciare, văi și grohotișuri care fac din Munții României un spectacol fabulos.

A face un top cu cele mai frumoase locuri din Carpați este un demers sinucigaș. Este imposibil de spus care locuri sunt cele mai frumoase și este peste poate de adus argumente care să susțină afirmația. Există însă locuri care îți taie răsuflarea, prin frumusețea lor, prin inedit, prin sălbăticia și raritatea lor.

Vorbim despre cele mai frumoase locuri din Carpați, dar nu facem un top, le enumerăm în funcție de sentimentele noastre și de emoțiile pe care le-au generat.

Piatra Secuiului de la Rimetea. Piatra Secuiului face parte din Munţii Trascăului li se înalţă semeaţă deasupra satului Rimetea (judeţul Alba), un sat locuit în mare parte de populaţie maghiară. Aici au fost colonizaţi mineri germani în secolul al XIII-lea, care s-au contopit cu populaţia maghiară. În vârful Pietrei Secuiului, la o altitudine de 1128 metri, se află două borne vopsite în steagul Ungariei. Frumos ar fi ca cineva să le revopsească în culorile tricolorului.

Citeste si: Piatra Secuiului și Colții Trascăului – minuni din Apuseni

Se spune că Rimetea este locul în care soarele răsare de două ori. Şi asta pentru că Piatra Secuiului este atât de aproape de sătuc şi atât de înaltă, încât chiar şi după ce răsare soarele dimineaţa, Rimetea este încă în umbră, deşi afară e lumină. Apoi, după ce are timp să se mai ridice un pic pe cer, soarele apare de după Piatra Secuiului, răsărind pentru a doua oară pentru a lumina şi satul Rimetea.

cele mai frumoase locuri  (1)Piatra Craiului. Piatra Craiului se deosebeşte geologic şi morfologic de masivele şi grupele muntoase înconjurătoare. Este ca o „lama” tăioasă şi abruptă din roci de vârstă jurasică, lungă de aproximativ 26 kilometri şi lată de 6-8 kilometri. Altitudinea maximă este atinsă în Vîrful La Om de 2244 metri. Masivul are numeroase piscuri la peste 2000 metri (Vârful Padina Popii – 2025 metri, Vârful Ascuţit – 2150 metri, Vârful Ţimbalul Mare – 2177 metri, Vârful Ţimbale – 2170 metri, Vârful Sbirii – 2220 metri, Vârful Căldării Ocolite – 2202 metri.

Parcul Naţional Piatra Craiului este una dintre cele mai bogate rezervaţii naturale din România, cu o suprafaţă de peste 1200 hectare, care încă din 1938 se află sub ocrotirea legii. Reprezentativă pentru întreaga  zonă, devenită şi simbol, este Garofiţa Pietrei Craiului prezentă pe ambii versanţi ai Pietrei Craiului.

Citeste si: Piatra Craiului, gura de rai din Carpați

Pietrele Doamnei din Rarău. Ca să ajungi la Pietrele Doamnei din Munţii Rarăului trebuie să mergi pe drumul care urmăreşte Valea Izvorului Alb ce urcă pe creasta Rarăului unde se află Cabana aflată la altitudinea de 1.538 metri (sunt 14 kilometri pentru cei care merg cu maşina, iar drumul poate fi parcurs, pe jos, în trei-patru ore, pe potecile marcate cu punct roşu).

Citeste si: Munții Carpați nu-s doar ai noștri

Pietrele Doamnei sunt o formaţiune geologică spectaculoasă şi importantă din punct de vedere peisagistic, fiind căutată de fotografi pentru spectacolul pe care natura îl oferă în tot timpul zilei. Pietrele Doamnei sunt înalte de 70 de metri şi sunt situate la altitudinea de 1634 de metri, în Munţii Rarău. Vârful cel mai înalt atinge altitudinea de 1.651 de metri.

cele mai frumoase locuri  (5)Citeste si: Wild Carpathia: România, minunea Europei

Tăului Ţapului. Un alt loc răpitor din Carpaţi este Tăul Ţapului. Lacul, format pe fundul căldării format de munţii din jur, are o inimă verde: o insuliţă, ceea ce face ca Tăul Ţapului să fie unic pentru lacurile din munţi. Tăul Ţapului este considerat drept cel mai pitoresc şi fotogenic lac din Retezat. Toate traseele ce aduc aici sunt obositoare şi necesită experienţă montană. Este situat sub Porţile Închise, la altitudinea de 2.130 de metri. Este alimentat de patru izvoare şi de avalanşele de zăpadă. Lacul a ajuns la o suprafaţă de 2,3 hectare, are o lungime de 200 şi o lăţime de 130 m. Insuliţa înierbată a apărut în urma unei avalanşe pornite de pe înălţimile Vârfului Ţapului şi oprită în lac, depunând grohotiş ce a depăşit nivelul apei cu aproape un metru.

Citeste si: Ochii albastri ai Retezatului

Canionul „Şapte Scări“. Canionului „Şapte Scări“ este  în Braşov. Ani în şir obiectivul turistic a fost lăsat în paragină. Drumul de acces spre canion a fost refăcut, iar de la DN1, de la Cabana DâmbulMorii şi până la canion faci doup-trei ore de mers pe jos.

Canionul Şapte Scări este un  defileu săpat în calcar situate în masivul Piatra Mare. Lungimea canionului este de 160 metri cu o diferenţă de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 948 metri. Defileul este format din şapte trepte cu înalţimi între 2,5 şi 15 metri, care dau îi dau numele şi care se transformă în cascade când creşte volumul de apă al pârâului Şapte Scări. Traseul poate fi parcurs cu ajutorul unor scări, nefiind nevoie de echipament specializat.

Citeste si: Canionul Șapte Scări – printre cele mai frumoase locuri din România

Peisajul este superb, cascadele fiind un adevărat spectacol atât pe timpul verii, cât şi iarna, când apa îngheţată creează unpeisaj de basm.

Cheile Turzii. Cheile Turzii se afla în judeţul Cluj, la aproximativ șase kilometri de municipiul Turda şi se întind dealungul pârâului Haşdate.  Au o înălţime de peste 200 metri şi o lungime de aproximativ 1.300 metri.

Citeste si: Cheile Sohodolului, poarta Raiului din Gorj

Cheile Turzii se întind pe o suprafata de 324 hectare şi sunt formate din creste înalte şi ascuţite, abrupte. Cheile Turzii au dobândit, în anul 1938, statutul de rezervaţie naturală, inclusă în listele UNESCO printre cele mai importante monumente ale naturii din lume. În Cheile Turzii sunt 50-60 de peşteri, arcade (peşteri prăbuşite) sau firide, cele mai cunoscute fiind Peştera Feciorilor, Hornarilor, a Morarilor, Peştera Calastur şi Peştera lui Anton.

cele mai frumoase locuri  (3)Lacul Dracului şi Cheile Nerei. Lacul Dracului este cel mai mare lac carstic din România şi se află în Cheile Nerei din Munţii Locvei, judeţul Caraş Severin. Are o adâncime de aproximativ 9,3 metri şi un diametru de 20 metri. Apa are o culoare albastrui-verzuie. Este considerat monument al naturii şi face parte din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa.

Citeste si: Tărâmul cascadelor de poveste. Cheile Nerei

Lacul a luat naştere prin prăbuşirea bolţii peşterii şi are o formă ovaloidă. Galeria peşterii are o lungime de 70 de metri, iar în timpul ploilor abundente galeria este inundată, neputând fi vizitată. Cheile Nerei sunt un alt obiectiv de mare atracţie din zonă. Au o lungime de 22 de kilometri, şi se întind între localităţile Şopotul Nou şi Sasca Română.

Cheile Râşnoavei. Accesul în Cheile Râşnoavei se face din Drumul Naţional 73A Predeal – Râşnov, pe un drum carosabil, care se ramifică la dreapta, spre est, în zona amenajărilor turistice de la kilometrului 20. Munţii Postăvarul fac parte din Carpaţii de Curbură, grupul de Munţi ai Bârsei. Sunt localizaţi între depresiunea intracarpatică a Braşovului, deasupra căreia se înalţă cu peste 1.200 m şi versantul nordic al Masivului Bucegi. Din vârful Postăvaru (1799 metri) către vest-sud-vest coboară o creasta din stâncă albă calcaroasă, denumită Muchia Cheii, şi sfârşeşte abrupt în Cheile Râşnoavei.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii