Canionul Șapte Scări este un defileu săpat în calcare jurasice din partea vestică a munților Piatra Mare (Masivul Piatra Mare face parte din munții Bârsei, localizați în sudul depresiunii Brașovului, în cadrul Carpaților de Curbură, iar înălțimea maximă în Piatra Mare este de 1.844 metri), în județul Brașov. Lungimea lor este de 160 metri cu o diferență de nivel de 58 de metri, la o altitudine maximă de 948 metri. Defileul este format din șapte trepte cu înalțimi între 2,5 și 15 metri, care îi dau numele de Șapte Scări. Tot canionul devine o înșiruire de cascade când volumul de apă al pârâului Șapte Scări, afluent de stânga al Șipoaiei, crește. Traseul poate fi parcurs cu ajutorul unor scări, montate în pereți, traseul este considerat de dificultate medie spre grea, dar este accesibil cu minim de echipament și o bună condiție fizică.
Peisajul este unic, inedit iar cascadele – dacă ai norocul să le prinzi, fac un adevărat spectacol de sunet și lumină. Zona este greu accesibilă iarna, în ciuda faptului că apa îngheţată face din canionul Șapte Scări un loc potrivit pentru Crăiasa Zăpezii.
Citește și: Cheile Bicazului, o zona unica
Canionului Şapte Scări este unul dintre cele mai frumoase locuri din Braşov. Ani în şir obiectivul turistic a fost lăsat în paragină. În ultimi ani zona a reintrat în circuitul atracțiilor dijn județul Brașov și se poate spune că este în plină dezvoltare. În anul 2013, canionul a fost reamenajat, scările și pasarelele din lemn fiind înlocuite cu unele din metal confecţionate din oţel zincat. Drumul de acces spre canion a fost și el refăcut, iar de la DN1, de la Cabana Dâmbul Morii şi până la canion se fac, în medie, două-trei ore de mers pe jos. Frumusețea acestui obiectiv turistic îl reprezintă cascadele care se formează în momentul în care crește volumul de apă al pârâului Șapte Scări. Acest drum are o dificultate peste medie și este alcătuit din scări metalice și podețe.
Canionul este și o lecție de geologie. Calcarele jurasice, păstrează urmele evoluției morfologice recente a întregului masiv. Procesele geologice accelerate au determinat adăncirea în conglomerate cretacice și apoi în calcare jurasice a pârâului, având ca rezultat formarea unor rupturi de panta (cele șapte cascade) ce se succed pe talveg. Evoluția văii s-a produs pe traseul complex al unei rețele de falii care au făcut posibile formarea canionului și pentru apariția unor tuburi de presiune din care se păstreaza marmitele laterale etajate pe versanți, de vârstă cuaternară.
Cum ajungi la Canionul Șapte Scări?
Una dintre opțiuni este drumul european E60 București – Brașov până la fosta cabană Dâmbu Morii sau dacă vii cu trenul, poți opta pentru ruta feroviară București – Brașov până în halta Timișul de Jos, de unde mai ai de mers 1,5 kilometri pe șosea până la aceeași fostă cabană Dâmbu Morii. De aici, traseul este marcat de o bandă galbenă și se termină la cabana Piatra Mare, aflată la o altitudine de 1640 de metri.
Tiroliana de la Șapte Scări
Turiștii care vizitează Canionul Șapte Scări au la dispoziție o tiroliană în lungime de 2,1 kilometri, care pornește de la o altitudine de 995 de metri. Traseul tirolienei este de 2174 metri, pornește de la baza canionului până la capătul drumului forestier Șipoaia. Diferența de nivel este de 300 de metri, pleacă de la altitudinea de 995 de metri și ajunge la o altitudine de 680 de metri. Sistemul este compus din 21 de segmente, cel mai lung măsoară 307 metri, iar cel mai scurt 60 de metri, capacitatea de transport fiind de 60-70 de persoane.
Sursa foto: facebook.com/7scari