http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Cabane deschise tot anul în Făgăraș

Cabane Vacanţe şi Călătorii

O lista cu puncte de popas, cazare și mancare deschise tot anul în Făgăraș este nu doar utilă dar și necesară. Ordinea în care prezentăm aceste cabane este cu totul aleatorie. ne-am imaginat că suntem în căutarea unui loc bun de cazare undeva la mijlocul lui decembrie si ianuarie și am căutat date și informații despre cabanele deschise tot anul în Făgăraș. Am contactat cabanieri, am citit opinii și păreri de montaniarzi și ne-am făcut o idee pe care o împărtășim acum cu voi. 

Cabana Suru – pare să fie un loc absolut minunat. Cabana are un cabanier care pentru montaniarzi este celebru: cabanierul Bogdan, a făcut din acest loc unul iubit, prețuit și cautat de drumeți. Cabana a devenit virala după ce președintele Iohannis i-a trecut pragul în vara acestui an. Site-ul cabanei nu funcționează încă, dar cabanierul poate fi găsit la numărul de telefon 0746 652 135. Poți avea date în plus și pe mesageria Facebook.

Citeste si Cabana Curmătura, cabana de la intersecța potecilor din Piatra Craiului

Cabana are 30 de locuri. Este situată la 1450 metri altitudine. Condiţiile de dormit sunt foarte bune (saltele noi şi pături cu aşternuturi curate), noaptea a fost suficient de cald, şi mâncarea gustoasă (dacă nu aduceţi mâncarea voastră, rugaţi pe nea Fane să vă facă mâncare, ori la telefon când rezervaţi, ori când ajungeţi, pentru că nu au bucătărie ca la cabanele mari, el face mâncarea, la ceaun). Cabana are la parter o sală de mese (holul cum ar veni) şi o cameră de dormit cu 8 locuri în paturi (nu priciuri). De asemenea mai există 12 locuri în pod, tot la fel, în paturi cu saltele şi pături, nu pe jos, aşa cum se practică prin alte părţi.

Cabana Negoiu. Cabana este un veritabil punct de referință în Făgăraș. Cabana Negoiu este asezata pe creasta Piscului Şerbotei, în partea superioară a pădurii de conifere, la o altitudine de 1540 metri. Cabana are trei corpuri de clădiri, cabana nouă, iar ceva mai spre sud, amplasate într-o mică şa, se găsesc cabana veche şi o clădire anexă. Cabana nouă, cu parter şi două etaje, este construită din zid de piatră şi din lemn. Fiecare etaj are spre sud câte un balcon lung. La parter se găsesc un hol, sufrageria, bucătăria şi locuinţa cabanierului. Cele două etaje, compartimentate identic, au cinci dormitoare spre sud şi şapte spre nord. Fiecare nivel are grup sanitar propriu. Pentru mai multe detalii sunati la numarul de telefon 0744 573 875. Se poate ajunge la cabana cu mașini 4×4 sau cu ATV.

Capacitatea de cazare:
– cabana nouă – 140 locuri în paturi;
– cabana veche şi anexa – 80 locuri vara şi 20 locuri iarna.
Încălzire cu lemne în sobe de teracotă. Apă curentă în cabana nouă. Lumină electrică de la microhidrocentrală proprie.

Despre condiții, amabilitatea și oferta de zâmbete a administratorilor comentariile sunt împărțite. Există opinii laudative, dar și opinii care critică cu argumente locația. Cele mai mari deficiențe: prețurile mari și lipsa de bunăvoință a cabanierilor. Părți bune: mâncare bună, apă caldă la cerere, contra cost, liniște și condiții bune de dormit. Detalii pe negoiu.ro/

Citeste si: 10 refugii alpine pe care trebuie să le cunoști

Cabane deschise tot anul în Făgăraș

Cabana Paltinul – Este situată în judeţul Sibiu, la altitudinea de 2050m, în imediata apropierea lacului glaciar Bâlea, Transfăgărăşanului care atinge în apropierea cabanei altitudinea maximă de 2042 metri şi a tunelului Bâlea – Capra care străpunge munţii Făgăraşului între vârfurile Paltinu (2398 m altitudine) şi Iezerul Caprei (2417 m altitudine). Tunelul Bâlea – Capra uneşte Transilvania de Muntenia, două provincii vechi româneşti, are o lungime de aproape 900 metri, fiind cel mai lung tunel rutier din România, fiind în plus situat şi situat la cea mai mare altitudine.

Cabana Paltinu este aşezată în mijlocul munţilor Făgăraşului, la aproape nouă kilometri în linie dreaptă de vârful Moldoveanu (2544 metri ) cel mai înalt vârf al României şi la cinci kilometri de vârful Negoiu (2535 metri).

Cum ajungi la cabana Paltinu?
– Bucureşti 310km prin Braşov şi 230km prin Curtea de Argeș – Pitești
– Sibiu 76km, cabana Bâlea Cascada 13km
– Braşov 135km
– Curtea de Argeş 83km, Piteşti 120km
– Lacul Vidraru 30km, barajul Vidraru 55km

În sezonul rece (lunile noiembrie-iunie) accesul la cabana Paltinu se face cu mijloace auto până la cabana Bâlea Cascadă şi de aici cu telecabina Bâlea Cascadă – Bâlea Lac, situată în imediata apropiere a cabanei Bâlea Cascada. De la staţia Bâlea Lac a telecabinei, mergând spre dreapta (sud – vest) la ieşirea din clădirea acesteia, la 200 m se găseşte cabana Paltinu.

Se poate ajunge la cabana Paltinu:
– Cu mijloace auto pe drumul naţional “Transfăgărăşan” în situaţiile când circulaţia este permisă.
– Cu avionul până în aeroporturile Sibiu şi Bucureşti şi de aici cu auto sau elicopterul.
– Cu trenul până în staţiile C.F.R. Ucea sau Avrig (cele mai apropiate) şi de aici cu auto.
– Cu elicopterul până pe heliportul cabanei situat la 50 m de aceasta.

Cabana este cotată la trei stele, are condiții bune și foarte bune de cazare. Detalii pe cabana-paltinu.

Cabana Turnuri –  Este situată pe malul estic al Văii Podragului, pe mica terasă glaciară de sub Turnurile Podragului, la limita de sus a pădurii de molid, în Făgăraș, la altitudinea de 1520 metri. Este o construcţie din lemn şi, parţial, din piatră acoperită cu tablă. Ea cuprinde o cameră mare care foloseşte atît ca dormitor cît şi ca sufragerie, o cameră pentru cabanier şi o magazie. Are o capacitate de 20 locuri în priciuri. Încălzire cu lemne în sobă de teracotă. Iluminat fie folosind ca sursă un generator cu benzina fie lumânări.
Destinaţia cabanei este aceea de adăpost intermediar pe traseul dintre orasul Victoria si Cabana Podragu, care, în timpul iernii nu poate fi parcurs, în mod obişnuit, într-o singură zi. Ca atare, accesul la cabană se face din catunul Sumerna sau orasul Victoria si de la cabana Podragu. Vara, cabana este accesibilă şi direct din Oraşul Victoria pe traseul Oraşul Victoria – La Şipot – Cabana Turnuri.

A nu se confunda cu cabana Arpașu care nu mai poate fi utilizată fiind în ruine. 

Citeste si: Cabane deschise tot anul din Bucegi

Este foarte important de spus că multe dintre cabanele care tradițional sunt deschise ca puncte de tranzit sau pentru sporturile de iarna în decembrie, ianuarie pot fi închise temporar în octombrie – noiembrie. Programul acestora poate varia în funcție de condițiile meteo sau de afluența de turiști. Nu pleca la drum înainte de a afla informații certe și de actualitate legate de traseul pe care vrei să-l parcurgi în Făgăraș, indiferent dacă acesta are sau nu inclusă o cabană. Cele mai bune date și informări le poti avea de la Salvamont Făgăraș la telefon  0745 047 069 sau la Salvamont Victoria pe pagina always open de Facebook.  

Comentarii

comentarii