http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Cabana Postavaru, cea mai veche cabană din România

BLOG Cabane

Braşovul nu duce lipsă de cabane montane autentice care şi-au păstrat farmecul de altădată. Cabana Postăvaru, cabana Plaiu Foii sau cabana Trei Brazi sunt trei dintre cele mai frumoase cabane din Braşov și din Postavarul. Toate au un farmec apare, dar cabana Postavaru are ceva anume, care o face absolut specială.

Doar despre cabana Postavaru se poate spune că-i cea mai veche din țară și ca în jurul ei, scriitorul Mihail Sebastian și-a țesut romanul Accidentul (roman care a fost publicat chiar în anul inaugurarii cabanei, iar împrejurimile, cabana, potecile, pârtiile şi atmosfera vremii sunt descrise în cuprinsul cărţii de zeci de ori).

cabana postăvaru (2)Cabana Postavaru este situată la o altitudine de aproximativ 1604 metri şi a fost construită în anul 1883 de membrii Asociatiei Carpatine Ardelene SKV (Siebenbürgische Karpaten Verein). Aceştia au clădit-o prin forţe proprii, iar ulterior au extins-o. Când a fost construită (cabana Postavaru este mai veche decât Ateneul Român ridicat în 1888), cabana era singura clădire din Poiană, și s epoate spune că este cea care a dat semnalul pentru ca Poiana Brașov să devină una din cele mai performante zone turistice din România. Cabana Postavaru este singura cabana din România care este și azi în administrarea SKV iar asta se vede clar în aerul special, atmosfera și calitatea condițiilor din cabană.

Postavaru

Harta Masivului Postavarul

La construcţia primului corp al cabanei, meşterii saşi şi unguri au muncit doi ani, din 2 aprilie 1881 până în 7 octombrie 1883. Până în 1935, a continuat construirea celorlalte corpuri, iar atunci Cabana Postăvaru a fost sfinţită şi a primit numele Julius Römer-Hütte, după numele primului preşedinte SKV Braşov, pe care-l poartă şi astăzi.

cabana postăvaru (1)Sectiunea brasoveana a SKV a construit si marcat două drumuri pe Postavarul: „Drumul roşu“, care porneste de la actuala „Capra Neagra“ şi „Drumul albastru“, care porneste de pe Tampa peste Creasta Krukur. Cabana Postăvaru a fost extinsă în 1891, iar construcția se poate vedea și azi, încorporată în actuala cabana, ceea ce face din Postavaru cel mai vechi adapost montan în funcțiune neîntreruptă. Ulterior, în 1903 a fost construit asa numitul Pavilion, iar în 1907 o anexă gospodarească.

cabana postăvaru (3)Ceea ce este cu totul special pentru cabana Postavaru este priveliștea fantastică din jur. Telefonul cabanierului este 0368 101 036. Cabana Postavaru este deschisă tot timpul anului, dar cea mai plină perioadă este cea de iarnă.

Sursa foto: facebook.com/postavaru

Comentarii

comentarii