http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Cabana Plaiul Foii – o cabana cu istorie

BLOG Cabane

Cabana Plaiul Foii este o prezență remarcată și remarcabilă în peisajul Munților Piatra Craiului de prin 1938. Situată la doar 14 kilometri de orașul Zărnești, Cabana Plaiul Foii este situată la 859 de metri altitudine și este punct de plecare către aproape toate traseele de pe flancul vestic al Munților Pietrei Craiului. Cabana este așezată pe malul Bârsei Mari, sub Gruiul Lung.

De la cabana Plaiul Foii se ajunge în câteva ore la Refugiul Diana și Padina Popii, la Marele Grohotiș și Cerdacul Stanciului, Refugiul Spirlea și de aici, pe La Lanțuri, pe creasta Pietrei Craiului. cabana este un loc unde poți petrece perfect un weekend sau un concediu întreg și unde sigur nu te plictisești.

Primele excursii în Piatra Craiului le-au făcut ciobanii și vânătorii din zonă. In 1844 Anton Kurz a scris într-un articol despre două excursii efectuate în anul 1842 pe traseele: Prăpăstii – Vladușca – Grind – Piscul Baciului și Plaiul Foii – Spirlea – Marele Grohotiș – Moara Dracului.
Peisajul care se descoperă ochilor călătorului ajuns la Plaiul Foii e dominat de silueta strălucitoare a abruptului nord-vestic al Masivului Piatra Craiului, care în special în ceasurile amiezii și la apus se dezvăluie în toată măreția. Diferența de nivel între lunca Bârsei și vârfurile crestei este de peste 1300 metri. Cine a ajuns aici, nu va uita multă vreme frumusețea stâncăriilor albe de calcar, care sunt patria caprelor negre.

Datorită frumuseții deosebite a muntelui și a acestei popularizări printre cei care iubeau muntele în anii următori a crescut numărul de turiști în Piatra Craiului. Cea mai mare popularizare a făcut-o  Asociația Carpatină Transilvană (Siebenburgischer Karpaten Verein – SKV). Aceștia au folosit și au recomandat turiștilor pentru adăpost sau popas stânele ciobanilor, dar au înțeles că este necesar să fie construite cabane și refugii. Așa se face că în 1881 au fost ridicate cabanele de la Plaiul Foii și Vlădușca. Cea din urmă a fost distrusă de o avalanșă douăzeci și cinci de ani mai târziu, dar Cabana Plaiul Foii a rezistat. cabana Plaiul Foii a fost inițial doar refugiu de vânătoare.

În 1937 cabana a fost mărită și a devenit un obiectiv turistic cu drepturi depline, loc de popas, loc unde se găsea mâncare, apă și loc de odihnă. In 1999 vechea cabană a fost demolată și construită alta nouă, modernă. prestigiul ei a rămas, iar cabana cea nouă a inclus în noua ei istorie toată istoria locului și a construcției precedente.

Azi cabana este printe cele mari care conferă condiții excelente de cazare, are doua etaje și poată oferi cazare pentru 35 de turiști în 15 camere și un apartament, iar la restaurant se poate face mâncare pentru 70 de oamnei, de trei ori pe zi. Există destule șanse să fie găsite camere de închiriat chiar și în weekend. Este ușor mai scumpă ca alte cabane, dar dispune de meniuri și de un bucătar foarte priceput în ale preparatelor tradiționale. Alături este amenajat teren de sport și spațiu de joacă pentru copii, locuri de parcare și corturi, pe langă restul utilităților pe care le-am enumerat mai sus. Grupurile sanitare sunt foarte curate, camerele frumos mobilate. Cabana este deschisă tot anul, fiecare anotimp având turiștii și drumeții lui. Tot așa și cabana…

Cabana Plaiul Foii se află în vecinătatea imediată cu Peștera Dâmbovicioara, Prăpăstiile Zărneștilor, Grota Stanciului, la poalele Munților Piatra Craiului și la câțiva kilometri de Castelul Bran. De la Plaiul Foii pleacă poteci marcate spre spațiile de cazare cu adevărat montane, cum sunt refugiul Diana (est), refugiul Şpirlea și mai departe cabana Garofița Pietrei Craiului (sud). Tot de aici se începe, de regulă, traseul de parcurgere a crestei munților Făgărașului, pe sensul est-vest.

În plus pentru cei ce nu vor să se aventureze în inima munților, dar simt nevoia de mișcare, administratorii pun la dispoziție biciclete de închiriat. Aerul curat, susurul Bârsei și liniștea idilică face din Plaiul Foii locul preferat de toată lumea pentru a se izola de mediul citadin.

O marturisire: imaginile de azi ale cabanei și comentariile celor care au fost găzduiți acolo, m-au convins. Vara viitoare îmi petrec concediul acolo!

Sursa foto: cabanaplaiulfoii.ro

 

Comentarii

comentarii