http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Cabana Paltinu, vila de vânătoare a lui Ceaușescu

BLOG Cabane

Cabana Paltinu, inițial numită Vila Paltinu a fost gândită şi construită la început ca o casă de vânătoare pentru Ceuașescu. Vila a fost construită odată cu drumul naţional Transfăgărăşan, din dorinţa expresă a fostului preşedinte al României, Nicolae Ceauşescu, de a avea o locaţie personală pentru vânătoarea de capre negre.

Una din cele mai frumoase cabane din Sibiu este Paltinu, fosta cabană de vânătoare a lui Nicolae Ceauşescu de la Bâlea Lac. A fost construită odată cu Transfăgărăşanul, din dorinţa expresă a lui Nicolae Ceauşescu de a avea o locaţie personală pentru vânătoarea de capre negre.

Minolta DSC

Citeste si: Cabana Postavaru, cea mai veche cabană din România

Vila a fost ridicată de trustul Carpaţi, unitate constructoare de elită în perioada comunistă, şi a fost finalizata în anul 1972, cu doi ani înainte de darea în folosinţă a Transfăgărăşanului. Până la forma vilei existentă în anul 1990 au avut loc mai multe schimbări, dictate în special de dorinţa lui Nicolae Ceauşescu de a avea un confort adecvat cât şi de distrugerile cauzate de fenomenele meteorologice extreme. În anul 1974, în urma unei furtuni, vila a rămas fără acoperiş, acesta fiind în totalitate aruncat în lacul Bâlea. De atunci, s-a decis ancorarea acoperişului de corpul clădirii. În anul 1988 a fost introdus curentul electric de la reţeaua naţională, linia dublă Bâlea Cascadă – Bâlea Lac fiind realizată în aproximativ șase luni în timp ce Nicolae Ceaușescu bătea din picior și cerea raporte zilnice despre evoluția lucrărilor. Curentul electric a fost introdus după ce în anul 1987, la finalul unei partide de vânătoare grupul electrogen care alimenta cabana Paltinu cu energie electrică a pornit cu mare greutate. Dealtfel Nicolae Ceauşescu participa de multe ori la vânătoare de capre negre în zona Bâlea Lac, ultima oară în toamna 1989 şi locuia în apartamentul cu numărul 1, iar Elena Ceauşescu locuia în camera cu numărul 2. Apartamentul prezidenţial există și azi.

cabana paltinuDupă evenimentele din decembrie 1989 în care a fost deteriorată parţial, vila a trecut la fostul Oficiu Judeţean de Turism iar din anul 1991 în proprietatea Bâlea Turism – Sibiu. În anii 2007-2008 vila Paltinu a fost extinsă şi modernizata la forma actuală în cadrul unui amplu proiect, cu contribuţia esenţială a Bâlea Turism.

Citeste si: Cabana Podragu, punct de reper în Făgăraș

În urma lucrărilor care s-au executat pe parcursul a trei luni în anul 2007 şi a patru luni în anul 2008, prin modernizările, extinderea şi dotările efectuate, vila a fost clasificată ca şi cabana turistică de trei stele, constituind o îmbinare reuşită de rustic şi modern şi păstrând elementele esenţiale ale unei cabane alpine în care predomina piatra şi lemnul.

Cabana Paltinu este situată în judeţul Sibiu, la altitudinea de 2050 metri, în imediata apropiere a lacului glaciar Bâlea și a Transfăgărăşanului care atinge în apropierea cabanei altitudinea maximă de 2042m şi a tunelului Bâlea – Capra care străpunge munţii Făgăraşului între vârfurile Paltinu (2398 metri) şi Iezerul Caprei (2417 metri).

Cabana Paltinu este aşezată în mijlocul munţilor Făgăraş, la nouă kilometri în linie dreaptă de vârful Moldoveanu.

Cabana este deschisă tot anul și este una dincele mai moderne și mai ușor accesibile cabane din România, iind situată la 230 kilometri de București, prin Curtea de Argeș – Pitești, la 76 kilometri de cabana Bâlea Cascadă, 135 kilometri de Brașov.

Citeste si: Lacurile Făgărașului. Urmele glaciațiunii

În lunile în care Transfăgărășanul este închis (lunile noiembrie-iunie) accesul la cabana Paltinu se face cu mijloace auto până la cabana Bâlea Cascadă şi de aici cu telecabina Bâlea Cascadă – Bâlea Lac, situată în imediata apropiere a cabanei Bâlea Cascada. De la staţia Bâlea Lac a telecabinei, mergând spre dreapta la ieşirea din clădirea acesteia, la 200 de metri se găseşte cabana Paltinu.

 

Comentarii

comentarii