http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Bondarii alpini s-au modificat pentru a se adapta la schimbările climatice

BLOG Evenimente

Procesele care decurg din încălzirea globală, fenomen real, pe care îl simțim fiecare dintre noi (chiar dacă uneori este mai rece decât normal, și acesta este un efect al încălzirii globale și al perturbării circuitelor de aer cald/rece și al curenților marinicalzi/reci) produc modificari neașteptate. Zona alpină, cu flora și fauna lor sunt printre cele mai afectate de schimbările climatice și de procesele de încălzire globală. Tot aici, în regiunea aplină, apar și cele mai spectaculoase modificări și adaptari. De la topirea ghețarilor alpini, până la lungimea trompei bondarilor alpini…

flower-359837_1280
Încălzirea globală a afectat grav flora alpină, mai ales cea din regiunile temperate care au resimțit în cea mai mare măsură efectle proceselor globale. Deficitul tot mai mare de anumite specii de flori cauzat de schimbările climatice a antrenat reducerea lungimii trompelor bondarilor alpini în cursul ultimilor patruzeci de ani. Observația a fost făcută de oamenii de știință de la Suny College din New York, al căror studiu a fost publicat în revista ”Science”.

Citeste si: Aconcagua – colosul Americii

Aceste insecte sunt adaptate pentru hrănirea și căutarea florilor a căror corolă are formă tubulară cu adâncime profundă. Dar odată cu încălzirea temperaturii, aceste specii florale s-au rărit în mod semnificativ, cu o reducere de 60% de la începutul anilor 1970 până acum, la altitudinile unde trăiesc bondarii alpini.

De asemenea, numărul acestor insecte s-a diminuat în perioada menționată, iar trompa lor s-a scurtat, au observat cercetătorii.

Dorind să înțeleagă care este relația dintre dispariția acestor flori și de ce trompa bondarilor a devenit mai scurtă, oamenii de știință au studiat mai multe locații de la mare altitudine, unde trăiesc două specii principale de bondari cu trompa lungă.

Citeste si: Florile Alpilor. Scurta trecere in revista de culori si parfumuri salbatice

Autorii studiului au comparat datele unor specimene de bondari observate între anii 1966 – 1980 și 2012 – 2014, inclusiv în ceea ce privește dimensiunea trompelor acestora. Concluzia specialiștilor a fost că dimensiunea trompei a scăzut cu 0,61% pe an sau cu 24,4% în peste patruzeci de ani.

Căutând să înțeleagă cum trompele bondarilor ar putea pierde un sfert din lungimea lor, cercetătorii au studiat mai multe mecanisme care pot explica acest fenomen, cum ar fi reducerea dimensiunii corpului sau invazia de specii concurente pe teritoriul bondarilor.

Însă în cele din urmă au ajuns la concluzia că a fost vorba de fapt de o co-evoluție care permite bondarilor să se adapteze la hrănirea din alte flori din regiune, cu corole mai scurte, care nu sunt afectate de încălzire.

Citeste si: Caută Cazarea gratuită în Alpi pe vârful Foronon del Buinz

Potrivit autorilor studiului, acest fenomen ar putea ajuta la prezicerea impactului viitor al schimbărilor climatice asupra altor ecosisteme. Acesta arată în special modul în care încălzirea globală ar putea afecta simbioza stabilită dintre albine și plante.

Milioane de flori s-au pierdut din cauza încălzirii globale în aceste zone montane, inclusiv la altitudine joasă. Chiar dacă mai multe mii de alte flori au apărut la mare altitudine, acest fapt este insuficient pentru a compensa pierderile, au explicat autorii studiului. Supraviețuirea bondarilor este esențială pentru perpetuarea speciilor de flori, iar capacitatea remarcabilă a bondarilor de a se adapta poate fi considerată un semn pozitiv și o dovadă a extraordinarei inteligtențe a naturii, dar și a gradului extrem de ridicat al dependenței speciilor unele de altele.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii