http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Bocancii de iarnă și trebuie să știi despre ei

BLOG Trebuie sa stii!

Dacă esti un iubitor adevărat al muntelui, nu contează anotimpul, iar iarna este o perioadă aparte pentru drumeție cu o singură condiție: echipament adecvat, iar bocancii de iarnă sunt piesa de rezistență!

Echipamentul de iarnă pentru un montaniard adevărat este dovada dragostei lui pentru munte, pentru că a avea un echipament potrivit este dovadă de respect față de tine, ca drumeț, dar și față de munte. Bocancii reprezinta cea mai importanta parte atât vara, dar și iarna, iar despre bocancii de iarna există câteva caracteristici pe care trebuie să le cunoști. Le trecem în revistă și adăugăm câteva detalii importante pentru a știi cum alegi cea mai bună pereche de bocanci de iarnă.

Citeste si: Cinci sfaturi ca sa stii cum alegi bocancii de munte

Bocancii de iarnă au o tăietură înaltă, sunt rigizi și asigură nu doar protecție împotriva apei și frigului ci mai ales o aderență sporită, stabilitate și – esențial – un suport excelent gleznei. Încearcă să-ți imaginezi în ce situație limită te afli dacă ești iarna pe munte și îți sucești glezna, iar până la cea mai apropiată cabană sau adăpost ai cale de unu, doi kilometri prin zăpadă? Neplăcută imagine, nu? Cu bocanci de iarnă această situație este exclusă în proporție maximă!

Există mai multe reguli și sfaturi în alegerea echipamentului de iarnă. Iată câteva dintre ele!

Probează întotdeauna bocancii cu tipul de șosetă cu care vei merge pe munte. Poți face o lista cu mai multe modele și caută review-uri înainte să achiziționezi bocancii. Elemente importante pentru un bocanc de iarnă sunt talpa și aceasta reprezintă (TREBUIE să reprezinte) punctul de plecare în alegerea bocancului. Bocancii de iarnă au o talpă înaltă, rigidă, pentru aderență pe zăpadă și pentru a te ajuta să urci treptele de zăpadă. Fără o talpă rigidă totul devine chinuitor și aproape imposibil! Talpa rigidă permite și montarea colțarilor, automați sau semiautomati.

Bocancii de iarnă sunt realizați din materiale speciale  impermeabile-cum ar fi GoreTex, Sympatex, materiale care oferă impermeabilitate, respirabilitate și asigură confort piciorului. În general se folosește pielea dintr-o bucată sau materialele sintetice, dar de foarte bună calitate. Deseori materialele sintetice se dovedesc a fi mai bune și mai practice decât  pielea.

feet-767045_1280Al doilea criteriu esențial în alegerea bocancului este numărul de cusături. Cu cât mai puține cusături cu atât mai bine.

Galoșarea care presupune protejarea suplimentară cu cauciuc în special a părții din față este o altă calitate necesară pentru bocancii de iarnă.

Modul de legare, prindere ideal este cu șireturi, iar acesta trebuie să fie până la vârfuri pentru o închidere rapidă și o bună fixare. Limba bocancului în general unită cu partea din față, pentru a nu permite pătrunderea apei.

Branțurile de la bocancii de iarnă trebuie să fie detașabili și într-o formă cât mai anatomica, pentru confort sporit.

bocanci_lomer_everest_stx_anthracite

Înălțimea bocancilor de iarnă este un alt detaliu esențial. Bocancii de iarnă sunt obligatoriu bocanci înalți și  sunt recomandați pentru ture de munte cu grad ridicat de dificultate sau ture de durată, expediții cu greutatea mare în rucsac. Tăietura înaltă oferă sprijin excelent gleznei piciorului, cresc stabilitatea și  sporesc echilibrul pe traseele montane pe timp de iarnă.

Bocanci cu tăietură de înălțime joasă nu sunt bocanci sunt ghete de munte și sunt destinați drumețiilor ușoare sau activității de trekking în care rucsacul are o greutate mică, pe timp de vara, primăvară sau toamnă. Sunt ideali pentru umezeală, dar sunt recomandați doar pentru perioade cu temperaturi pozitive. Ghetele nu asigură protecție optimă pentru gleznă.

lynx_gtx

Bocanci cu tăietură de înălțime medie sunt bocancii pentru trei sezoane și sunt recomandați pentru ture de munte, hiking de dificultate medie cu bagaj de greutate medie. Aceștia oferă o protecție și susținere a gleznei piciorului mult mai ridicată față de ghetele de munte.

Câteva trucuri:

♦ De cele mai multe ori recomandările la proba bocancilor de munte, dar și în general a bocancilor, este aceea de a proba bocancul cu piciorul odihnit sau cu două perechi de sosete. Niciuna din aceste soluții nu este în fapt recomandată. Bocancii se probează cu piciorul obosit, umflat și niciodată cu două perechi de ciorapi. Piciorul obosit este starea în care ajunge piciorul după circa doi kilometri de mers pe munte, iar dacă vei fi probat bocancul cu piciorul odihnit acesta o să devină inconfortabil după foarte scurt timp, în condiții reale. Nici soluția două perechi de șosete nu este bună pentru acestea strâng laba piciorului, iar în bocancul cumpărat astfel, efectul este foarte neplăcut la mersul real pe munte.

Cumpără bocancii după o zi de alergătură, cu picioarele obosite pentru că aceasta este starea în care te vei afla pe munte!

♦ Lungimea interioară a bocancului trebuie să fie pe măsura piciorului obosit. Nu cumpăra bocanci mai mari pentru că degetele tale vor suferi cumplit la coborăre, nici prea mici pentru ca te vor roade, iar rosătura bocancului, pe munte, te poate pune în pericol de moarte! Își diminează echilibrul, este stresantă, îți afectează atenția și agilitatea.

♦ În cazul bocancilor din piele nu omite impregnarea bocancilor cu ceară. Ceara previne zgârieturile și impermeabilizează pielea. Operațiunea trebuie făcută și (sau mai ales) bocancilor noi și repetată din când în când.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii