http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Arbuștii din buza Vulcanilor Noroioși

BLOG Trebuie sa stii!

Zona Vulcanilor Noroioși este una specială din punct de vedere al plantelor și viețuitoarelor locului. Producția de noroi, de cele mai multe ori sărat, cald și plin de săruri de minerale face locul complet neprielnic pentru plante.

1280px-Nitraria_billardierei Există însă câteva excepții spectaculoase. La marginea câmpurilor de noroi se dezvoltă endemic doi arbuști, declarați monumente ale naturii: gardurarița (pe numele oficial Nitraria schoberri) și cătina țepoasă (pe numele ei de catalog Obione verrucifera).

Citeste si: Vulcanii noroioși, cazanele necuratului din Buzău

Gardurarița este parte dintr-o familie numerpasă de arbuști și plante țepoase. caracteristic este faptul că se dezvoltă pe înălțime până la 1,5-2 metri. Frunzele pot fi alternativ grupate, simple, semisuculente. Fac flori mici cu cinci petale. Fructele sunt mici, dure care se colorozează treptat în roșu. Gardurarița este una din cele mai bine adaptate plante la medii aride, sărate, uscate și fierbinți din sud-estul Europei. Apare sporadic în Asia, Australia și Africa de Sud, dar și în nordul și deșert Sahara Occidentală și Mauritania.

vegetatie-la-vulcanii-noroiosi
Nitraria este clasificată în trei grupe după sărurile din sol la care rezistă. Cele mai multe sunt amatoare de nitramine, si oxizi de azot, dar există și soiuri care se hrănesc cu ciudate combinații chimice, toate săruri ale mineralelor scoase la lumină de zonle mlăștinoase sărate. Nitraria schoberri soiul care crește la Vulcanii Noroioși se dezvoltă numai aici și este declarat monument al naturii fiind adaptat să crească și să se hănească cu săruri de calciu și sodiu, înterenuri extrem de sărace în nutrienți.

1920px-RO_BZ_Berca_Mud_Volcanoes_nitraria_schoberi_fruit
Cătina țepoasă este una din soiurile de cătină adaptată la sărături specifice stepei. Pentru buna dezvoltare are nevoie de ceea ce ar ucide alte specii de plante. Multa sare plus sare de calciu și sodiu combinat cu umezează și multă, foarte multă căldură. Noroiurile lichide de la Vulcanii Noroioși fiind, pentru acest soi de cătoină, un fel de mic paradis. Planta este rară, fiind prezentă abundent doar în zona de limită a scurgerilor noroioase.

Sursa: wikipedia.org

Comentarii

comentarii