http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

300 de kilometri de trasee marcate pentru bicicletă în Munții Pădurea Craiului

Muntii Apuseni Pe bicicleta TRASEE

Munții Pădurea Craiului ocupă partea de nord-vest a Munților Apuseni din lanțul muntos al Carpaților Occidentali, constituindu-se într-o adevărată peninsulă ce se desprinde din corpul central al Apusenilor, fiind desfășurată între depresiunile Vad-Borod și cea a Beiușului. Cel mai înalt vârf din masiv este Hodrâncușa cu 1027 metri. În aceste teritorii spectaculose vor fi marcate trasee pentru bicicletă care însumează circa 300 de kilometri.

Munții Pădurea Craiului oricum excelează la trasee pentru bicicletă, ca urmare a condițiilor de relief propice, iar potențialul zonei va fi valorificat prin extinderea cât mai rapidă a marcajelor. Traseele sunt potecile montane, dar pentru a le putea trece in nomenclatorul GPS este necesară marcarea lor cu indicatoare și semne și includerea lor concretă în traseele hărților virtuale.

Munții Pădurea Craiului tind să devină una dintre cele mai importante destinații ecoturistice ale României, iar traseele marcate. și prin aceasta mai accesibile și mai sigure pentru bicicletă fac diferența între această zonă și altele regiuni montane. De realizarea proiectului – a cărui finalizare este stabilită pentru finele anului viitor – se ocupă  Paul Iacobaș, președintele Centrului pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, custodele Sitului Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului, care promite cel puțin 300 de kilometri de trasee marcate prin minunata zonă a Munților Piatra Craiului. Potrivit acestuia, centrul a câștigat un nou proiect, în valoare de aproape 60.000 de dolari, menit să contribuie la consolidarea destinației de ecoturism Pădurea Craiului. Proiectul este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și Romanian American Foundation, în cadrul programului Green Entrepreneurship și se va derula pe o perioadă de doi ani.

Un al proiect care va duce la dezvoltarea turismului în zonă este înființarea unor centre de unde să poată fi închiriate biciclete.

Concret va fi vorba despre nouă trasee de mountain bike, marcate, care vor fi incluse în hărțile virtuale, și care vor beneficia de panouri de informare la intrarea și ieșirea din traseu, panouri indicatoare la intersecții, în zone cu pericol de rătăcire și semne distinctive de parcaj din loc în loc pe parcurs. Traseele acoperă întreaga zonă a Pădurii Craiului, de-a lungul lor oferind turiștilor frumuseți naturale, peșteri, chei, defilee, platouri carstice, dar și sate tradiționale, ateliere de meșteșuguri.

Principala atracție turistică în Munții Piatra Craiului rămâne carstul, cu rețeaua de peșteri amenajate care pot fi descoperite de orice pasionat al naturii, fără să aibă o pregătire specială — Peștera Meziad, Peștera cu cristale de la Farcu, Peștera Unguru Mare și Peștera Vadu Crișului, precum și rețeaua de peșteri speoturistice care se pot vizita doar în grupuri mici și sub îndrumarea unui ghid, cu grade diferite de dificultate. Printre cele dificile sunt Peștera Craiului, Peștera Ciur Ponor și Peștera Vântului.

Pe lângă rețelele de peșteri amenajate și speoturistice, turiștii au la dispoziție câteva trasee de drumeție bine marcate și care parcurg zone în general de chei și defilee, precum Defileul Crișului Repede, Cheile Lazurilor, Valea Boiului, dar mai sunt și traseele de culme care merg pe platourile carstice.

Rețeaua de trasee de cicloturism va avea diverse grade de dificultate, fiecare în parte urmând a fi marcat corespunzător.

Trei trasee amenajate în Munții Pădurea Craiului

  1. Valea Roşia cu Peşterile Meziad, Farcu, Cheile Văii Cuţilor, Izbucul Roşiei şi Cheile Lazuri. Aceasta include şi poteca tematică din vecinătatea Peşterii cu Cristale din Mina Farcu
  2. Zona Bratca, pe Valea Crişului Repede cu Văile Brătcuţa şi Boiului, unde se întâlnesc o serie de abrupturi şi salbe de cascade
  3. Platoul Carstic 10 Hotare – Şuncuiuş – Defileul Crişului Repede, unde se întâlnesc câmpuri de doline, peşteri amenajate, chei şi defilee. Poteca tematică din Defileul Crișului Repede a fist numită „Poveştile pădurii”

Pe parcursul traseului, vizitatorii vor fi informați, cu ajutorul panourilor care conțin date privind obiectivele carstice: Varniţa din satul Meziad, Dealul carstic Farcu, Cheile Lazurilor, Izbucul Văii Roşia, Cheile Cuţilor şi Albioarei, Ponorul Runcşor, Ponorul Toaia, Izbucul Dămişeni, Zona Bratca, Cascada Cailor, Zona carstică Peştera Vântului – Peştera Unguru Mare, Izbucul Izbândiş, Zona Şuncuiuş – Vadu Crişului, Platourile carstice Tomnatic şi Zece Hotare.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii